(Foto: Blijft De Palmboom onderkomen voor de handwerkclub? (Montagefoto: GoogleStreetview))

Handwerkclub zoekt nieuwe ruimte

KROMMENIE – Ze voelen zich aan hun lot overgelaten. Kregen ook bij de gemeente nul op hun rekest. En moeten afscheid nemen van het in groepsverband vertrouwde geluid van tikkende breipennen en haaknaalden… De dames van de handwerkclub die bijeen kwamen in De Palmboom in Krommenie hebben geen ander onderkomen kunnen vinden. ,,Volgende week komen we daar voor de laatste keer bijeen", klinkt het somber uit de mond van Rie Boon.

Het gaat om een groepje van circa twintig handwerkdames. Waarvan er soms vijf bij De Palmboom komen breiden, soms op volle sterkte. Het pensioentje laat de wekelijkse betaling van 3,50 euro per keer, inclusief kopje koffie en thee, net toe. Maar begin dit jaar kwamen er al donkere wolken boven hun samenzijn.

De stichting die de ruimte in De Palmboom huurde van De BedrijvigeBij kon geen nieuwe bestuursleden vinden. En hoe hard er ook werd gezocht, op 1 augustus moest aan alle betrokkenen de melding worden gegeven: het is niet gelukt een nieuw bestuur te formeren. Dat betekende het ook einde van het activiteitencentrum.

Vaste plek

Daarbij werden ook partijen genoemd die ook een ruimte huren in De Palmboom, zoals het kinderdagverblijf en het Sociaal Wijkteam. Maar die gingen met de verhurende partij in conclaaf en kwamen tot een oplossing. Of zijn nog in overleg. Alleen de handwerkdames slaagden er niet in. Rie Boon: ,,We zoeken echt een locatie dicht in de buurt van de Palmboom. Sommige leden komen met een rollator. Dan wordt de afstand al snel te groot. We kunnen wel tijdelijk bij de Petruskerk terecht. Maar we willen een vaste plek."

Omdat wij van de redactie de senioren graag willen helpen, zochten we contact met Gerard Wijma. Die regelt de verhuur van de ruimtes in De BedrijvigeBij. "Ja, heel spijtig dat ze direct hun plekje kwijt zijn. Ik heb echter geen direct contact met de dames en weet pas sinds vorige week dat dit speelt. Helaas kan ik ze niet helpen. Wij verhuren ruimten per jaar en niet per uur of dagdeel."

De verhuurmakelaar snapt dat de handwerkclub een plekje zoekt in de buurt van de Palmboom maar heeft in dit deel van Zaanstad momenteel als enige dit gebouw in beheer.

Dialoog

Nou wordt kinderopvang 't Eigenwijsje ook genoemd als huurder. We belden met mede-eigenaar Martin Geerlings. Die toonde zich verbaasd. Want de handwerkclub is toch nog in overleg met hun locatiemanager Kim? ,,Volgens mij zijn we nog in gesprek want de dames kunnen in de ochtenduren gebruik maken van een deel van onze ruimte. Wij staan zeker niet negatief tegenover de verhuur van deze ruimte aan de dames. Na de gesprekken zouden ze er echter nog bij ons op terugkomen. De bal ligt echter bij hun. Daarom verbaast het mij dat ze nu de media opzoeken."

Oplossing binnen handbereik?

Om nog toe te voegen: "sorry dat ik nu je verhaal om zeep help". Nou, niet helemaal, beste Martin. Want zoals zo vaak is communicatie de sleutel tot de oplossing. En die zou zomaar eens voor de handwerkclub binnen handbereik liggen door tussenkomst van de krant. Want dames: de kinderopvang heeft per 1 januari meer ruimte gehuurd in De Palmboom en zet de deur voor een dialoog wijd open. Het is echter nu aan de handwerkfans om volgende week na hun laatste rondje breien en haken in de oude ruimte eens binnen te stappen bij 't Eigenwijsje en zaken voor een nieuwe plek om weer rustig te kunnen haken en breien gewoon in De Palmboom concreet te maken.

Meer berichten