Voor veel mensen zijn de gijzelingen in de jaren 70 door Molukse jongeren 'de Molukse Kwestie'. (Foto: aangeleverd)

Lezing over 'De Molukse Kwestie'

WORMERVEER - Hein Bloemink (1961) geeft op donderdag 30 januari een lezing over 'De Molukse Kwestie' en de historie van Molukkers in Nederland. Hij doet dat in de Vermaning, Zaanweg 57 in Wormerveer.

Hij gaat daarbij in op de achtergronden van de 'Molukse kwestie'. Hein Bloemink schreef in 2019 de thriller De Schreeuw van Ambon waarin hij laat zien dat fictie en realiteit op onnavolgbare wijze met elkaar verbonden kunnen worden, zonder de historische feiten geweld aan te doen.

Objectief

Hein Bloemink zal in zijn voordracht ingaan op het hoe en waarom de RMS niet tot stand gekomen is. Op volstrekt objectieve wijze belicht hij het lot van de Ambonezen na de onafhankelijkheid van Indonesië en hun strijd om erkenning door de Nederlandse regering.

Dries van Agt

Daarbij zal hij ook ingaan op de correspondentie die hij voerde met de toenmalig verantwoordelijke minister Dries van Agt. Omdat zich indertijd ook in de Zaanstreek vele Ambonezen hebben gevestigd, wordt deze lezing georganiseerd in samenwerking met de Rotaryclub Wormerveer- Krommenie.

Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een drankje nog wat met elkaar en met Hein Bloemink na te praten.

Meer berichten