Geen rellen in Zaanstad, bewoners hielden gisteravond hoofd koel

Algemeen
Gisteravond tegen de tijd dat de avondklok in ging was het stil in het centrum.
Gisteravond tegen de tijd dat de avondklok in ging was het stil in het centrum. (Foto: Facebook)

ZAANSTAD – De gevreesde rellen om te protesteren tegen de avondklok bleven gisteravond in Zaanstad uit. Aan de oproep op sociale media om in Saendelft om 20.00 uur te verzamelen op het Kaaikhof werd geen gehoor gegeven. Naast de oproep die burgemeester Jan Hamming deed, hadden ook schoolbesturen een bericht naar hun leerlingen doen uitgaan zich verre te houden van protesten.

Onder het motto ‘Blijf thuis en hou je kinderen thuis - samen Zaanstad heel houden’ deed Hamming deze oproep op sociale media:

“Afgelopen zaterdag is in Nederland de avondklok van kracht geworden. Wie het nieuws heeft gevolgd heeft gezien dat het op meerdere plekken onrustig is geweest. Mensen hebben gedemonstreerd, hebben hun stem laten horen. Maar mensen zijn ook grenzen over gegaan en zijn gaan rellen. Winkels zijn geplunderd en er is geweld gebruikt.

De afgelopen weken was het straatbeeld in Zaanstad rustig. Ik vraag u indringend om dat zo te houden.  Vandaag kregen we berichten dat ook in Zaanstad online wordt opgeroepen om rotzooi te trappen. We zijn zeer scherp op die signalen. Daarom hebben gemeente Zaanstad en de politie Zaanstreek en de partners in de wijken ook geïnvesteerd in contact. We acteren preventief door jeugd en ouders te waarschuwen. Op het moment dat er (vanavond) actie nodig is zullen we daar niet terughoudend in zijn. Samen willen we ervoor zorgen dat de veiligheid op straat gewaarborgd wordt.

Aan u heb ik ook een verzoek: Lieve mensen, blijf thuis na 21.00 uur. Als u kinderen heeft: hou ze ’s avonds thuis! Onze gemeente verdient het om heel te blijven. Onze gemeenschap verdient het om in tact te blijven. En dat doen we in contact. De avondklok is een ingrijpende maatregel, waar de afgelopen weken veel discussie over is geweest. Dat begrijp ik, niemand wil een avondklok. Ook ik heb mijn zorgen hierover geuit. Hier op Facebook, maar ook in het Veiligheidsberaad. Het gevoel van onbegrip en frustratie kan ik goed begrijpen. Na alle eerdere maatregelen is dit opnieuw een offer dat gebracht moet worden. Maar ook al zit het ons hoog, we staan samen aan de lat om Zaanstad heel te houden. Ik wens iedereen wijsheid en geduld.”

Besturen van Zaanse scholen hadden gisteren aan de ouders van hun leerlingen gevraagd hun kinderen aan te spreken om niet in te gaan op de oproep tot rellen.