‘Ik werd gelijk verliefd op de buurtwinkel’

Algemeen
Job Hardy toont het gevarieerde assortiment van zijn dierenspeciaalzaak op de Zuiddijk.
Job Hardy toont het gevarieerde assortiment van zijn dierenspeciaalzaak op de Zuiddijk. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – Je hebt ondernemers in alle soorten en smaken. De één begint z’n eigen zakelijke avontuur om die vette BMW te kunnen kopen. De ander omdat hij uit een ondernemersgezin komt en niet anders weet dat voor zichzelf te werken. Dan is er ook nog een categorie mensen die het ondernemerschap instapt omdat hij smoorverliefd werd op het winkelpand, het assortiment, de locatie én zeven dagen per week open is om zijn lieve klanten van dienst te willen zijn. Job Hardy hoort bij laatstgenoemde categorie. Hij is sinds 1 juli eigenaar van Debas Hardy Dierenspeciaalzaak op de Zuiddijk 26 (de Burchtgalerij).

Job Hardy nieuwe eigenaar Debas Hardy Dierenspeciaalzaak

De wijze waarop de 55-jarige Job Hardy in de dierenwinkel van Nel en Herman Deumers terecht kwam is net zo apart als het assortiment.

Zuiddijk prachtstraat

“Mijn TomTom had kuren en stuurde me per ongeluk naar de Zuiddijk”, vertelt de Amsterdammer. “Een prachtstraat waar ik gelijk mijn hart aan verloor. Ik stapte de dierenzaak binnen  en raakte in gesprek met de vorige eigenaren. Die vertelden dat ze aan het afbouwen waren en eigenlijk wilden stoppen. Ze bleven toch maar doorgaan zolang er klanten waren of er een opvolger in beeld kwam. Ik raakte echter verliefd op de winkel en opzet voor de buurt. Ik bleef binnenstappen tot ze het vertrouwen in mij hadden als opvolger.“


1001 snacks voor dieren zijn in de buurtwinkel te vinden voor boterzachte prijsjes. 

Na een aantal goede gesprekken met broer en zus Deumers en de huisbaas ging de grote wens van Job Hardy in vervulling: hij werd de nieuwe eigenaar van de buurtwinkel die al sinds de jaren tachtig bestaat. Debas is de samenvoeging van Debora en Bastiaan, de kinderen van eerste eigenaar Bas van Soest.


Wie neemt deze huisgenoot mee?

Assortiment

“Ik heb mijn hele leven in winkels en de handel gewerkt. Met mijn vader stond ik al op braderieën en zat ik in de tweedehands artikelen. Dat sluit goed aan op het assortiment van Debas. Naast het betere voer voor honden, katten, vogels, knaagdieren en vissen (zowel aquariumvissen als vijvervissen), plus de nodige dierbenodigdheden, bied ik tweedehands artikelen aan. Zowel op het gebied van dieren als allerlei cadeauartikelen”, licht Job Hardy toe.


Pools aardewerk. 

Pools aardewerk

Trots is hij op de kleurrijke collectie Pools aardewerk. Maar ook wie een gebruikte vogelkooi zoekt, een pendule uit grootmoeders tijd, sierpoppen, gereedschap, hondenjassen, vogelspeelgoed tot allerlei snacks voor dieren vindt bij de ondernemer wat van z’n gading. De variatie maakt het lekker rondsnuffelen in de buurtwinkel spannend en leuk. Voor wie even wil uitrusten, staan er twee leunstoelen waar Job met alle liefde een kopje koffie bij serveert.


Van glaswerk tot klokken, ook dat is in de buurtwinkel te vinden als cadeau.

Afweegservice

“Omdat niet iedereen geld heeft om gelijk een grote zak dierenvoer te kopen, bied ik afweegservice aan. Heel goed voer in kleine porties”, zegt de ondernemer met het hart op de juiste plaats. Om nog toe te voegen: Mijn doel hier is niet miljonair te worden. Dit is zulk leuk werken met zulke leuke klanten. Deze buurtwinkel moet je behouden. Ik ben Nel en Herman dankbaar voor de kans die ze me geven.”


Op zoek naar een porseleinen pop? Debas heeft het!

Ruime openingstijden

Dat Job Hardy er honderd procent voor gaat, blijkt uit de openingstijden. Zondag en maandag is Debas open van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur. (Job: ‘twee halve vrije dagen is ook één hele’). ! Internet of sociale media? Zoek maar niet. ‘Job: ‘Ik ben er tegen. Online kopen zorgt voor verdwijnen van de buurtwinkels.’

We moeten natuurlijk altijd objectief blijven als journalist, maar eerlijk is eerlijk: zo’n man gun je gewoon klandizie. Dus; help de buurtwinkelier te blijven bestaan en stap eens binnen! 

1001 snacks voor dieren zijn in de buurtwinkel te vinden voor boterzachte prijsjes.
Ook (nieuw) Pools aardewerk is er te vinden.
Op zoek naar een porseleinen pop? Debas heeft het!
Wie neemt deze huisgenoot mee?
Van glaswerk tot klokken, ook dat is in de buurtwinkel te vinden als cadeau.