Leerlingen OBS Het Eiland leren eigen film maken

Nieuws

ZAANDAM - De Ontvoering, Over de Snelweg, Dino's op de Zaanse Schans. Het is een greep uit de titels van de storyboards die de kinderen uit groep 5/6 van OBS Het Eiland hebben bedacht. Met het storyboard hebben zij een verhaal gemaakt voor hun eigen stopmotionanimatiefilm. Dat deden ze op een tablet, onder begeleiding van kunstenaar en vakdocent Linda Willemszoon.
Bij OBS het Eiland gingen de kinderen naar de voorstelling Code Monet in het Zaantheater. Vakdocent Linda Willemszoon bedacht daar vervolgens samen met de leerkrachten drie lessen bij. Deze zijn gebaseerd op het decor van Code Monet, gemaakt met een techniek die 3d-videomapping heet. Dit inspireerde Linda en de leerkrachten om de kinderen te leren hun eigen film te maken. Bij de laatste les, donderdag 13 juli, presenteren de leerlingen alle filmpjes aan hun ouders. Zoals het ook in Hollywood gaat, wordt dit een echte galapremière.
De lessen van Linda maken onderdeel uit van het zogeheten CuCo-project van Zaan Primair: Van Cultuuruitje naar Cultuuronderwijs. Aan dit project doen zes scholen mee. Het is speciaal bedoeld om van 'gewone' cultuuractiviteiten meer te maken dan alleen maar een uitje. Zo krijgen toneelvoorstellingen, een bezoek aan de Zaanse molens of het Zaans Museum een creatieve impuls en werken de leerlingen aan eenentwintigste-eeuwse vaardigheden als samenwerken, communiceren, onderzoeken en ICT-geletterdheid. Niet alleen de leerlingen, maar ook de leerkrachten leren verschillende kunstzinnige competenties van de vakdocent.