Zaantheater viert Koningsdag met Royal Jazz Festival

ZAANDAM – Het Zaantheater barst het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag uit zijn voegen van de jazz. Tijdens het gratis toegankelijke Royal Jazz Festival spelen op maar liefst vier podia veel Zaanse muzikanten, maar ook bands van buiten de Zaanstreek. Geniet van jong talent, oude rotten in het vak, grote bigbands en intieme jazzcombo's. De deuren van het Zaantheater openen om 13.00 uur voor een heerlijke middag jazz. Royal Jazz viert dit jaar zijn 45-jarige jubileum, dus het is dubbel feest.

De dag start op het buitenpodium met de bekende Ruben Hoeke Band. Gitarist Ruben Hoeke behoort tot de muzikanten die de Nederblues en –rock naar een hoger niveau hebben getild. Hij wordt door de pers omschreven als een "stergitarist van wereldklasse" en "een van de grootste eigentijdse Nederlandse gitaristen". Speciaal voor Royal Jazz neemt hij het jonge gitaartalent Gijs van Marle mee.

De Hot Jazz Company presenteert in de Forbo Flooringzaal een speciaal voor Royal Jazz samengestelde kleine bezetting, de Hot Jazz Specials. Zij begeleiden de buitengewoon getalenteerde stride, bougie woogie en ragtime pianist Ringo Maurer (20) aan. Deze jonge pianist uit Volendam laat horen waarom ragtime ten onrechte is vergeten. De muziek bruist en sprankelt van het leven.

Maar er is nog veel meer te zien en te horen op het Royal Jazz Festival. Een kleine greep uit het muzikale aanbod: Down Jones brengt met zijn unieke 'No Bullshit'- geluid blues-rock recht uit het hart. Wouter Kiers heeft speciaal voor dit jubileumfeest een knetterende en veelzijdige formatie samengesteld die indruk maakt tot op het bot. Dan is er nog RataJazz onder leiding van trompettist Bart Tuinman: een groep jonge enthousiaste jazzmuzikanten in de leeftijd 12-17 jaar. Er is te veel om op te noemen. Kom kijken, luisteren en swingen op een heerlijke Koningsdag vol jazz, blues, funk en rock!

Het Royal Jazz Festival begint om 13.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Toegang is gratis. De bands spelen op het buitenpodium op het voorplein van het Zaantheater, de Rabobankfoyer, de Forbo Flooringzaal en de Albert Heijnzaal.

Yvette van der Does
Meer berichten