De eerste fles speciaalbier Oud Heijn & zijn wyf wordt ingeschonken in gezelschap van de projectgroep.
De eerste fles speciaalbier Oud Heijn & zijn wyf wordt ingeschonken in gezelschap van de projectgroep. ((Foto: Yvette van der Does))

'Daar moet op gedronken worden'

ZAANDIJK - "Wij maken bier, dus daar gaan we dan ook iets mee doen voor Zaandijk 525 jaar!" liet Paul Riteco een paar jaar geleden weten aan comité 525. De beste vakmensen gingen aan de slag en per heden kan iedereen genieten van 'Oudt Heijn & syn wyf', een mooie 'old ale' afgetopt met zwarte zegellak. Afgelopen dinsdag werd de 'limited edition' voor de media gepresenteerd bij de pers van Drukkerij Heijnis en Schipper in Zaandijk. En daar moest op gedronken worden.

Door Yvette van der Does

Vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september viert Zaandijk dat 'In 'tjaer ons Heeren duysent vier hondert vier en negentigh, den twintigsten dagh in september' Heyndrick Pietersz, bijgenaamd Oud-Hein, 525 jaar geleden een vergunning kreeg om een woning op de lagedijk langs de Zaan te bouwen.

Om de geschiedenis van het Zaanse dorp te vieren, en ter nagedachtenis aan die eerste bewoners, is het speciaalbier ontwikkeld - vanuit het vakmanschap van brouwen, ontwerpen, scheppen, drukken. Het originele etiket is afkomstig van molen De Schoolmeester in Westzaan: de enige nog werkende papiermolen van de wereld, waarvan het papier indertijd zo uitzonderlijk wit was dat zelfs de onafhankelijkheidsverklaring van Amerika erop gedrukt staat.

In totaal zijn drie series van 525 etiketten ontworpen, in de kleuren groen, geel en blauw. De flessen hebben elk een eigen nummer.15% van de opbrengst gaat naar het septemberfeest dat groots gevierd gaat worden en waar jong en oud aan deel kan nemen.

Bier voor verzamelaars

Bij brouwerij Hoop werd afgelopen dinsdag het eerste nummer geïntroduceerd bij de 'burgemeester van Zaandijk' Jan Duijvis die op zijn beurt de fles mocht uitschenken. Bier connaisseur Derek Walsh, die het bier ontwikkeld heeft, vindt 'Oudt Heijn' een van de beste biersoorten van de Zaanse brouwerij, een biertje dat ook nog eens lang bewaard kan worden (drink mij voor 20 september 2024 staat er op het etiket) echt een biertje voor verzamelaars. Het etiket van de eerste serie 'Oudt Heijn' heeft twee jaar geleden nog de eerste prijs gewonnen tijdens de Bav Etiketverkiezing 2017 door de - wij wisten niet van het bestaan - Bieretiketten verzamelaars vereniging http://www.bav.nl Oudt Heijn & syn wyf zijn te verkrijgen bij brouwerij Hoop https://www.brouwerijhoop.nl/ , Spar, Albert Heijn en Drinks&Gifts (www.drinks-gifts.nl) Meer weten over het programma Zaandlijk 525? kijkt op https://www.zaandijk525.nl/

Yvette van der Does
Meer berichten