Jongen plant boom voor Tiny Forest.
Jongen plant boom voor Tiny Forest. (Foto: IVN)

Inschrijving Tiny Forest geopend

REGIO - Gemeenten in Noord-Holland kunnen zich sinds 18 maart en tot vrijdag 26 april bij Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) Natuureducatie aanmelden om drie Tiny Forests te realiseren. Dat zijn inheemse minibossen, zo groot als een tennisbaan. Uit de aanmeldingen worden dit voorjaar samen met scholen, buurtbewoners en IVN twaalf partnergemeenten gekozen waar de minibossen geplant gaan worden.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos van tweehonderd vierkante meter. Dit bos kan niet alleen een prettige plek zijn voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar hier. De bossen stimuleren bovendien biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van gemeenten.

Vorig jaar waren er bijna vier keer zo veel aanmeldingen als plekken. In Noord-Holland zijn er, in samenwerking met gemeenten Zaanstad en Uithoorn, Tiny Forests gerealiseerd in Zaandam, Assendelft en Uithoorn.

Begin vorig jaar ontving IVN Natuureducatie 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor de aanleg van honderd Tiny Forests. In vier jaar tijd wil IVN deze samen met 24 partnergemeenten realiseren. Vorig jaar kwamen er 55 aanmeldingen binnen van gemeenten uit het hele land. Ook dit jaar verwacht IVN een hoop animo. Half mei worden er uit alle aanmeldingen twaalf partnergemeenten geselecteerd die drie minibossen per gemeente gaan aanleggen. In november wordt het eerste Tiny Forest geplant, in november 2020 de andere twee.

Meer berichten