`Gezond eten en veel sporten` - Zaandammer Jan Jansen wordt honderd jaar

Nieuws

ZAANDAM - Nog maar een paar weken scheiden Jan Jansen van een bijzondere mijlpaal. De Zaandammer bereikt donderdag 2 maart de honderdjarige leeftijd. Extra bijzonder is dat Jan dat naar alle schijn gaat lukken zonder medicijnen of grote kwalen. “Gezond eten en veel sporten”, is zijn devies. Natuurlijk helpen sterke genen ook mee. De vrouwen vormen deze ‘sterke tak’: zijn zus is 91 en zijn moeder werd 90.

Jan werd 2 maart 1917 geboren in het Gelderse Dieren. Honderd jaar later is het dubbel feest voor de huidige Zaandammer, want hij gaat zijn verjaardag twee keer vieren. “Donderdagmiddag 2 maart is er open huis voor genodigden. Zondag 5 maart verzorgen mijn zoon en schoonzoon een gezellig samenzijn met familie en kennissen.”
Zelf snapt Jan eigenlijk niet hoe hij zo oud heeft kunnen worden. “Ik eet veel fruit en drink veel water, leef gezond en heb vroeger regelmatig gesport”, vertelt hij wel. Hij heeft gevolleybald, aan atletiek gedaan, hardgelopen, getennist en vaak gewandeld. “Grote afstanden waren vroeger niet erg. Die liep of fietste je gewoon. Van Dieren naar Zutphen was het 14 kilometer met de fiets en dat deden we ook wel ‘s avonds, met de carbidlamp. ‘s Winters schaatste ik soms op een middag veertig kilometer heen en terug naar Apeldoorn. Ik kan me nog herinneren dat we op een 2 maart via ijsschotsen springend de IJssel overgestoken zijn.”

Elektrische fiets
Tot voor kort fietste Jan nog op zijn elektrische fiets door Zaandam, maar in augustus vorig jaar ging hij vervelend onderuit bij het Spits-tunneltje aan de Provincialeweg. “Ik ging even te hard de bocht door en was flink geblesseerd.” Het verbijsterde hem dat zo veel mensen gewoon voorbijfietsten, tot twee vrouwen uiteindelijk stopten om hem bij te staan. Jan herstelde goed en gaat het als het beter weer wordt waarschijnlijk nog eens proberen. “Je moet over het dooie punt heen.”
Hij houdt wel van snelheid. “Max Verstappen, ja, dat vind ik leuk.” Zelf waagt hij zich niet meer op de weg. “Ik heb nog een rijbewijs tot mijn honderdste, maar met al dat bumperkleven en het invoegen... Kijk, mijn reactie is niet meer zo snel, dus ik heb er geen lol meer in.” Hij heeft wel heel wat kilometers gemaakt tijdens autovakanties met zijn vrouw en kinderen naar bijna alle landen in Europa. Later kwamen daar vlieg- en busvakanties bij.
Sport kijken doet Jan ook graag. Voor redacteur Daan Ruijter (Ajax) is hij alleen van de verkeerde voetbalclub: Feyenoord. Dit seizoen is het voor Jan echter een uitstekende keuze, want de Rotterdammers staan vooralsnog fier bovenaan. “Ik heb geen Fox Sports, maar kijk zondag tussen zeven en acht altijd naar Studio Sport.”
Op zichzelf
In 1998 is zijn vrouw overleden, waardoor ineens alles veranderde. “Ik moest veel zelf leren doen.” Op bijna honderdjarige leeftijd woont Jan nog steeds op zichzelf. Natuurlijk zijn er wel wat kwaaltjes, maar hij heeft het geluk dat hij helemaal geen medicijnen hoeft te slikken en nog helder van geest is. Hij heeft een vast dagritme. “Ik sta meestal om negen uur op, ‘s zomers wat eerder. Ik ontbijt en lees de krant. In de middag ga ik meestal een eindje lopen met mijn rollator of boodschappen doen, puzzelen, lezen en ‘s avonds tv kijken.”
Jan deed de basisschool in geboortedorp Dieren, waarna hij de Mulo B voltooide. Hij volgde ook allerlei cursussen op het gebied van water- en wegenbouw, wat hem erg interesseerde. Het liefst was hij ingenieur geworden. Ook heeft hij drie jaar de kunstacademie gevolgd, maar moest daar door de Tweede Wereldoorlog mee stoppen. Na de oorlog kreeg hij de kans om te solliciteren als bedrijfsleider bij de betonfabriek van de Nederlandse Basaltmaatschappij (NBM). Hij werd aangenomen en verhuisde naar Zaandam, waar hij zijn vrouw leerde kennen en samen drie kinderen kreeg. Later werd Jan gevraagd om te komen werken bij de Foltu, als vertegenwoordiger en in-/verkoper van bouwmaterialen. Hij reisde in die functie het hele land door.
Rond zijn 63e ging de zaak helaas failliet en moest Jan met vervroegd pensioen (VUT). Hierna had hij wel weer meer tijd voor zijn creatieve kant, zoals tuininrichting, schilderen en beeldhouwen. Jan: “Het nadeel als je zo oud wordt, is dat er heel veel bekenden om je heen wegvallen, maar ik heb gelukkig veel steun van mijn (schoon)kinderen, waar ik regelmatig leuke dingen mee doe.”