Gemeente Rijswijk stopt met opvragen foto’s binnenkant woningen

Algemeen
De gemeente Rijswijk vraagt geen foto's meer op van bijvoorbeeld de woonkamer voor ozb-onderzoek.
De gemeente Rijswijk vraagt geen foto's meer op van bijvoorbeeld de woonkamer voor ozb-onderzoek. (Foto: Pixabay)

De gemeente Rijswijk stopt met het onderzoek naar de waarde van koopwoningen. Dat meldt het AD op 23 november. Het onderzoek leidde in Rijswijk tot ophef en verontwaardiging, omdat de gemeente foto’s opvroeg bij ongeveer 200 inwoners voor bepaling van de WOZ-waarde van hun huis, in het kader van een ozb-onderzoek. Groot Rijswijk publiceerde hier eerder een artikel over.

Rijswijk was niet de eerste gemeente waar ophef ontstond vanwege het opvragen van foto’s voor bepaling van de ozb (onroerende zaak belasting, red.). Ook in Brabant en Twente werd dit door enkele gemeenten gedaan, wat op die plekken eveneens tot verontwaardiging en protest leidde. Volgens het AD ging het om een landelijke pilot.

Pilot

In Rijswijk startte in september 2022 met het opvragen van de foto’s van privéruimtes, zoals de badkamer, keuken, wc en slaapkamer. Bij de pilot in Rijswijk waren ongeveer 200 woningen betrokken. Het ging om woningen die al langere tijd niet verkocht waren. De WOZ-waarde was in deze gevallen mogelijk sterk gedaald of juist gestegen, door aanpassingen aan het huis of juist te weinig onderhoud. 

Een hogere of lagere WOZ-waarde is bepalend voor de hoogte van de ozb-belasting die huiseigenaren moeten betalen. Momenteel gaat de gemeente uit van de gemiddelde WOZ-waarde, en die komt lang niet overeen met de werkelijkheid. Hierdoor betalen huiseigenaren met een woning in de oorspronkelijke staat bijvoorbeeld evenveel onroerende zaakbelasting als iemand die veel aanpassingen in huis heeft aangebracht, zoals een uitbouw.