‘Bijna vergeten’ revue artiest Buziau geëerd met schilderij in Rijswijkse schouwburg

Cultuur
Kunstenaar Jan Berghuis, burgemeester Huri Sahin, cabaretier Sjaak Bral en schouwburg directrice Renee van Ingen poseren bij het schilderij van Johan Buziau.
Kunstenaar Jan Berghuis, burgemeester Huri Sahin, cabaretier Sjaak Bral en schouwburg directrice Renee van Ingen poseren bij het schilderij van Johan Buziau. (Foto: Marc Tangel)

De Rijswijkse schouwburg is een belangrijk kunstwerk rijker. Cabaretier Sjaak Bral onthulde er, samen met burgemeester Huri Sahin, een ‘trompe l’oeil’ van de Haagse kunstenaar Jan Berghuis, met een beeltenis van de iconische Rijswijkse revueartiest Johan Buziau. “Vreemd genoeg zijn we hem min of meer aan het vergeten.”

Door: Marc Tangel

Uiteindelijk is het allemaal de schuld van Sjaak Bral, zo liet schouwburgdirectrice Renee van Ingen met een knipoog doorschemeren in haar speech. Eind vorig jaar toonde de cabaretier haar een verfrommelde foto van het schilderij, waarna ze besloot het echte doek te bezichtigen in het atelier van kunstenaar Jan Berghuis. “In het begin was ik niet zo enthousiast als Sjaak om het doek hier op te hangen”, geeft Van Ingen toe. Uiteindelijk wisten Bral en Berghuis haar tóch te overtuigen: “Anders stonden we nu niet hier met zijn allen”, aldus de directrice.

“Wij zijn zo weinig trots op onze oude helden”, merkt Sjaak Bral op. “We zijn Buziau min of meer aan het vergeten, terwijl hij in zijn tijd in één adem werd genoemd met Charlie Chaplin. Na-oorlogse cabaretiers, zoals Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld, gaven allemaal aan geïnspireerd te zijn geweest door Johan Buziau. De importantie van Buziau kan niet worden overdreven. U heeft hier in Rijswijk werkelijk waar een prachtige artiest te pakken.”

Johan Buziau was een Nederlandse komiek die zijn hoogtijdagen kende in de periode tussen de twee wereldoorlogen in. Van jongs af en wilde hij theaterartiest worden en al in zijn jeugd trad hij op bij circus Renz. Op zijn 17e werd hij voltijd artiest. Zijn clownsact Professor Rikiri leverde hem succes in binnen- en buitenland op. In 1914, als Buziau 37 jaar oud is, krijgt hij een vaste plaats bij de Henri Ter Hall revue. Dankzij dit gegarandeerde inkomen, kon Buziau trouwen en een huis kopen in Rijswijk. “Want als je een vast inkomen hebt, dan kan je je vestigen in Rijswijk”, grapt Bral.

De Tweede Wereldoorlog is een keerpunt in de carrière van Buziau. Snedige opmerkingen als “Vroeger hadden we het goed, maar nu hebben we het beter... ‘t Is te hopen dat we het weer goed krijgen...” vallen niet goed bij de Duitse bezetter en Buziau wordt gevangengenomen in het gijzelaarskamp in Haaren. Dankzij goede Haagse connecties komt hij snel weer vrij, maar optreden zal Buziau vanaf dat moment nooit meer doen. “De oorlog had hem geknakt als artiest. Hij durfde het podium niet meer op”, aldus Bral.


De Rijswijkse artiest Johan Buziau wordt nu in de schouwburg geëerd met doek en beeld. - Marc Tangel

Kunstenaar Jan Berghuis vond de inspiratie voor dit doek vooral in zijn jeugdjaren: “Mijn familie komt uit Loosduinen en mijn oma vertelde vaak dat Buziau hier rondliep. In Loosduinen, op de Houtweg. Met zijn uitgestreken gezicht van de schmink. Dat beeld nestelde zich na al die jaren in mijn hoofd en bleef daar zitten.”

Bral en Berghuis hopen dat Buziau de komende jaren meer uit de vergetelheid zal worden gehaald. “Ik hoop dat iemand in dit gezelschap ooit gaat beginnen aan een biografie over het leven en werk van Johan Buziau”, aldus Bral. “Misschien dat ik het zelf ga doen als ik gepensioneerd ben, want de man verdient veel meer eer dan hij nu krijgt!”