Zwemplas Wilhelminapark wordt voor komend badseizoen drooggelegd

Nieuws
De plas in het Wilhelminapark wordt, net als in 2016, drooggelegd om blauwalg tegen te gaan.
De plas in het Wilhelminapark wordt, net als in 2016, drooggelegd om blauwalg tegen te gaan. (Foto: Archief/DvE)

De zwemplas in het Wilhelminapark in Rijswijk wordt voor komend badseizoen drooggelegd, onderzoek om bacteriële verontreinigingen tegen te gaan in de Wollebrand blijft lopen en de Plas Madestein in Den Haag krijgt in 2024 opnieuw een permanent negatief zwemadvies.

Dit en meer werd besproken op dinsdag 6 februari, tijdens een vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland. Onder Delfland valt het buitenzwemwater in onder meer Westland, Den Haag, Maassluis, Midden-Delfland, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Van alle twaalf officiële zwemlocaties in deze regio krijgt alleen de Plas Madestein-Zuidzijde in Den Haag in 2024 opnieuw een permanent negatief zwemadvies.

Blauwalg

Het bestuur, de dijkgraaf en hoogheemraden (D&H) blikten ook terug op 2023. Toen was er heel veel blauwalg. Dat kwam door het lange koude voorjaar, waarna juist een lange periode volgde met warmer weer dan gemiddeld. Vanaf de tweede helft van juli tot aan het einde van het badseizoen werd het zwemplezier bij veel mensen daarom verziekt; op tien van de 12 zwemwaterlocaties golden waarschuwingen en negatieve zwemadviezen. Van de 12 aangewezen locaties voldeden 11 aan de EU-zwemwaterrichtlijn. Alleen de zwemlocatie ‘Plassen Madestein-Zuidzijde’ voldeed niet aan de norm. Dat is de reden dat deze plas in 2024 opnieuw een permanent negatief zwemadvies krijgt.

Samenwerken

Sinds 2022 staan de zwemlocaties voor Delfland, in samenwerking met de gemeenten, hoog op de agenda. Zo werd onderzoek gedaan in Westland bij de Wollebrand naar de oorzaken van bacteriële verontreinigingen. Ze zijn bij het Hoogheemraadschap van Delfland hard op zoek naar oplossingen. Voor de Plas Madestein, waar blauwalg de grote boosdoener is, werkt Delfland uiteraard samen met de gemeente Den Haag aan mogelijkheden om de overlast te verminderen. In Rijswijk wordt Plas Wilhelminapark, in overleg met de gemeente, voor het komende badseizoen drooggelegd. Dat werd eerder gedaan in 2016, en dat bleek toen - tijdelijk - goed te werken tegen blauwalgen.

Meten waterkwaliteit

Maar wie bepaalt nu waar je beter wel of niet kan zwemmen, en hoe? Dat legt het Hoogheemraadschap van Delfland uit: “De provincie Zuid-Holland wijst jaarlijks de zwemlocaties aan. Tijdens het badseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) meet Delfland op die locaties elke twee weken de kwaliteit van het zwemwater. Ze rapporteren aan de provincie en de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) over de aanwezigheid van bacteriën en blauwalgen op de aangewezen zwemlocaties. Als de onderzoeksresultaten daartoe aanleiding geven, neemt de ODMH maatregelen. Dit is om te voorkomen dat zwemmers worden blootgesteld aan de gezondheidsrisico’s van bacteriën en blauwalgen. Een (tijdelijk) negatief zwemadvies is zo’n maatregel.”