Stemmen en lekker samen Indisch eten in de Broodfabriek

Nieuws
Een keur aan traditionele Indonesische gerechten.
Een keur aan traditionele Indonesische gerechten. (Foto: Robert Heijdemann)

Nederland heeft een grote Indonesische gemeenschap. Afgelopen zaterdag komt een groot aantal van hen naar de Rijswijkse Broodfabriek om hun stem uit te brengen. Na afloop gaan ze niet gelijk naar huis, maar eten ze in de Bazaar bij één van de ruim veertig kramen met authentieke Indonesische gerechten.

Door: Robert Heijdemann

Indonesië maakt zich op voor de verkiezingen. Ruim 200 miljoen mensen kiezen een nieuwe president en 20.000 volksvertegenwoordigers. In Nederland wonen ongeveer 350.000 mensen die banden hebben met Indonesië. Zij die ook in het bezit zijn van een Indonesisch paspoort kunnen ook hier stemmen bij Indonesische verkiezingen.

Echte Pasar

In het verleden gebeurde dat bij de ambassade in Den Haag, maar het aantal stemmers is zo groot dat voor één dag de Rijswijkse Broodfabriek helemaal in het teken staat van deze verkiezingen. En met de sfeer van een echte Pasar. Al ver voor de klok van 10.00 uur is het druk in de Plaspoelpolder. Op de Volmerlaan staan veel bestelbusjes van waaruit Indonesische producten de grote hal worden binnengebracht. In de andere hal richten medewerkers van de Indonesische ambassade het stembureau in. Aan de omvang te zien verwachten ze veel stemmers. Wanneer de entreedeuren van de Broodfabriek open gaan, stromen de bezoekers naar binnen. Al snel staat er een aantal rijen met wachtende stemmers, met de officiële papieren in de hand.


Lange rijen voor het stembureau. - Robert Heijdemann

Elkaar ontmoeten

Deze verkiezingsdag is ook een feest van herkenning. Overal zijn er begroetingen. Lachend en pratend gaan ze na het stemmen de Bazaar op. Bij zo’n veertig kraampjes is een keur aan lokale Indonesische gerechten te koop. In ontelbaar veel variaties in Indonesische receptuur. Van nasi en bami goreng tot gado gado en rendang en van bakso (gehaktballetjes) tot soto (soep) en saté. Elk kraampje heeft z’n eigen specialiteiten. Gemaakt met recepten die vaak al generaties lang in de familie zijn. Langs de muren staan de kraampjes, de zaal is gevuld met rijen tafeltjes met stoelen. Vanaf de opening tot de klok van zes, als het stembureau sluit, is het gezellig. Er wordt veel gelachen en gegeten.

Voor wie dit culinaire feest heeft gemist is er op 2 en 3 maart weer een echte Pasar in de Broodfabriek: de Selamat datang. Een heel weekend genieten van exotische sferen voor iedereen die de Indische cultuur een warm hart toedraagt.