Meeslepende acts, tientallen activiteiten en veel muziek op het Strandwalfestival

Uit
De vrijdagavond is gericht op jongeren tot 18 jaar, met dit jaar optredens van Rijswijker DJ Daim, Nobu, Kevin, Johnny 500, Bilal Wahib en Freddy Moreira. Ook andere leeftijdsgroepen zijn welkom.
De vrijdagavond is gericht op jongeren tot 18 jaar, met dit jaar optredens van Rijswijker DJ Daim, Nobu, Kevin, Johnny 500, Bilal Wahib en Freddy Moreira. Ook andere leeftijdsgroepen zijn welkom. (Foto: Strandwalfestival.nl)

Voor iedere Rijswijker is er iets te vinden: het gratis Strandwalfestival in Rijswijk. Meeslepende acts voor jongeren, een gigantisch springkussen en knutselen voor kinderen, mooie dansoptredens en allerlei soorten muziek voor volwassenen - het is maar een greep uit de 140 activiteiten. 

Koen Caminada van het bestuur legt uit: “Het Strandwalfestival is een gratis festival om mensen te verbinden met elkaar.” Het karakter van het festival (misschien wel het grootste gratis festival van de regio) is moeilijk te omschrijven, juist omdat het zo divers is: “Het Strandwalfestival heeft geen eigen doelgroep. Bij ons is de doelgroep heel Rijswijk.”

Vrijblijvend

Het festival is vrijblijvend, bezoekers komen soms maar een uurtje, of blijven juist langer. En het is voor iedereen: van jongeren die een selfie willen maken bij een optreden van Freddy Moreira, tot senioren die met hun buren genieten van een spectaculair dansoptreden. 

Feestavonden

De zaterdagavond vol live muziek is het drukst bezocht. Dat geldt ook voor de vrijdagavond, die speciaal op jongeren tot 18 jaar is gericht - hoewel Rijswijkers van alle leeftijden welkom zijn. Voor een topprogrammering, heeft het bestuur een professioneel adviesbureau ingeschakeld. Onder meer Kevin, de meest gestreamde artiest van 2021, en Nobu - met het hart op de tong - treden vrijdagavond op. Jewelste en Og3ne zijn grote namen op zaterdagavond.


Koen Caminada (tweede van links) en de rest van het Strandwalfestival-bestuur. - Marc Wiek

De editie van 2019 trok ongeveer 35.000 bezoekers. In dertien jaar tijd is het Strandwalfestival uitgegroeid van een kleinschalig feest met 500 bezoekers naar een groot evenement. Bij de organisatie ervan moesten er soms knopen worden doorgehakt. Alcoholvrij op vrijdagavond? Ja. Het hele festival rookvrij? Nee. “We willen niet te paternalistisch zijn,” legt Koen uit. 

Drie grote podia

In totaal zijn er meerdere podia: bij monument De Naald komt het hoofdpodium. Verder zijn er een tweede podium vlak buiten het terrein van De Naald, een derde podium in de buurt van de Schouwburg en het Cultuurpodium in het Huis van de stad. En: “In de Bonifatiuskerk treden vijf koren op.” Daarnaast zijn er optredens op Ton’s on Tour – DELA podium op de zaterdagmiddag op de Strandwalmarkt, op de Van Vredenburchweg, en ter afsluiting van het festival is er jazzmuziek in Paviljoen Te Werve bij het tennispark. 

De laatste keer dat we het zo goed konden vieren was in 2019

Koen praat er met groeiend enthousiasme over: “De laatste keer dat we het zo goed konden vieren was in 2019.” Bij elkaar zijn er 140 activiteiten. Persoonlijk kijkt hij erg uit naar de dansvoorstellingen - “Het is heel intens wat daar gebeurt, na maandenlang oefenen” - en de lampionnentocht op zaterdagavond: “Overdag mogen de kinderen lampionnen komen knutselen op de Strandwalmarkt. ‘s Avonds lopen ze in een lange stoet door het donker. Heel mooi om te zien.”

Strandwalbeurs

Nieuw dit jaar is de Strandwalbeurs op 7 september. De beurs is speciaal voor Rijswijkse ondernemers. 150 bedrijven hebben zich al aangemeld voor de beurs, met een optreden van Jos Burgers - goeroe in ondernemersland. Zo verbindt het bestuur van het Strandwalfestival niet alleen de Rijswijkse inwoners, maar ook de ondernemers. Voor het opbouwen van de podia zijn dan ook Rijswijkse ondernemers gevraagd. Én de horeca is Rijswijks. Koen: “Drankjes en hapjes kosten wel wat. Dat was nodig om rond te komen.”


De Vrede van Rijswijk, waar monument De Naald aan herinnert, is dit jaar precies 325 jaar geleden. - Archief Groot Rijswijk

Vrede van Rijswijk

Wat deze editie extra speciaal maakt: de Vrede van Rijswijk is 325 jaar geleden. Aan die vrede herinnert monument De Naald. Het bestuur houdt wel van een beetje geschiedenis en verwijst naar dit jubileum op verschillende manieren. De prijs van een biertje is 3,25, bijvoorbeeld.

Kortom, er is voor iedere bezoeker iets te beleven op het Strandwalfestival. Ontdekken wat er voor jou is? Bekijk de website: www.strandwalfestival.nl.