Bloemenman zorgt voor aanpassingen duofietsen Onderwatershof

Zorg
Afbeelding
(Foto: )

Op mooie dagen rijden de duofietsen van Onderwatershof drie keer per dag met senioren als passagiers door de regio. “Door het intensieve gebruik is onderhoud nu nodig. Daan Soeverijns, de bloemenman van de Rijswijkse zaterdagmarkt, betaalt de rekening”, vertelt André van Zomeren.

Door: Robert Heijdemann

Met een Hollands zomerzonnetje aan de hemel staan de duofietsen al klaar voor Onderwatershof. Enthousiast staan de eerste passagiers klaar. Goed gehumeurd, want ze gaan een gezellige tripje maken in de omgeving. De ene keer naar Delftse markt, een andere keer naar het Zuiderpark en met kopjes koffie en thee of ijsjes onderweg.

Regelmatig onderhoud

Het fietsproject heeft nu een dubbele duofiets, twee rolstoelfietsen en twee riksja’s. De duofietsen worden veel gebruikt en dat vraagt onderhoud. André: “Nu moeten de wielen van de Riksja’s opnieuw worden gespaakt. Ook hebben we op de duofietsen stoeltjes nodig die kunnen draaien, zodat de ouderen makkelijker kunnen gaan zitten. Vooral dat laatste loopt in de papieren.”

Allemaal een bloemetje

“Ik sta al 48 jaar op de Riswijkse zaterdagmarkt, als kleine jongen kwam ik mee met mijn tante Bep, nu is zij ook alweer 91 jaar”, vertelt Daan Soeverijn. “André ken ik al heel lang. Heb ook de start met de duofietsen meegemaakt. Een prachtig initiatief. Senioren meenemen op een fietstochtje. Veel van de bewoners van Onderwatershof ken ik nog van vroeger. Nu komen ze op zaterdag altijd een bloemetje halen. Eén man zelfs drie keer per dag, gewoon voor de gezelligheid. Hij neemt ook altijd koekjes mee”.

Overhandiging cheque

Afgelopen dinsdagmiddag vond de overhandiging plaats van de cheque. En dat ging niet zonder de nodige toeters en bellen. Alle passagiers van het fietstochtje dat gaat vertrekken willen erbij zijn. Aan vrijwilliger Marcel Grondel de eer de cheque in ontvangst te nemen van Daan. Als fietsvrijwilliger weet hij als geen ander hoe belangrijk het onderhoud en de aanpassingen zijn. Voor Marcel zijn vrijwilligers belangrijk. “Het is leuk omdat je ziet dat de ouderen genieten van het ritje. Zelf vind ik het heerlijk om te fietsen. Vanaf het begin is het één groot succes. Mensen voelen zich weer betrokken bij de samenleving, hebben iets om naar uit te kijken”.

Iedereen geniet ervan

In 2018 is een klein groepje vrijwilligers begonnen met het duofietsenproject als bewonersinitiatief bij Onderwatershof. Tegenwoordig telt de club 56 vrijwilligers. De passagiers zijn bewoners van Onderwatershof en Beukenheim, mensen van buitenaf die zelfstandig wonen. Maar ook de mensen van bijvoorbeeld het Ontmoetingscentrum, licht dementerend en van de ‘gesloten afdelingen’ van Onderwatershof mogen gratis mee.

Oplossing tegen eenzaamheid

“Het fietsproject is bedoeld om mensen mee te nemen. Uit de isolatie te halen waarin ze leven, weer het gevoel te geven dat men er toe doet, en een leuke activiteit om naartoe te leven,” legt André van Zomeren uit. “We proberen een steentje bij te dragen aan de oplossing tegen eenzaamheid. Er zijn zoveel mensen eenzaam of ze hebben dat gevoel. Een grote en stille ramp. Mensen zien genieten, daar doen we het voor.” Wie zich ook wil inzetten voor het duofietsenproject kan zich opgeven bij André van Zomeren via 06-53859210.