Jorien de Lege (Greenpeace) en Henk van der Keur (Stichting Laka): meeste politieke partijen in provincie Noord-Holland zetten fout in bij

Algemeen

In 2012 werd 80 miljoen euro overheidsgeld uitgetrokken voor het vergunningtraject van de Pallasreactor. Daarvan komt de helft van de provincie. Vorig jaar beloofde minister Kamp van economische zaken 80 miljoen extra om de huidige reactor nog tien jaar overeind te houden. Een slechte deal, want zelfs met deze financiële steun is niet gezegd dat de kankerpatiënt of de lokale economie hierbij gebaat is.IsotopenDe onderzoeksreactor in Petten produceert medische isotopen, een belangrijk hulpmiddel in de opsporing en behandeling van kanker. Deze markt staat echter op zijn kop door concurrentie van een alternatieve productietechniek, via zogenoemde deeltjesversnellers. Aanzienlijk veiliger en goedkoper dan een kernreactor: voor 100 miljoen euro kan de hele productie van Petten vervangen worden. Een jaar geleden was op het provinciehuis in Haarlem een informatiebijeenkomst met experts inzake de medische isotopenmarkt. Professor Van Dongen van het VU Medisch Centrum raadde het de Statenleden letterlijk af nu te investeren in een nieuwe reactor. Zelfs als de Pallasreactor in 2025 in bedrijf komt, aldus Van Dongen, dan nog is de kans groot dat concurrerende producenten het marktaandeel hebben weggekaapt. Hij kan het weten: het VU Medisch Centrum heeft al drie deeltjesversnellers en heeft al een vierde besteld die de hele Randstad van isotopen kan voorzien.En de werkgelegenheid? Het CDA stelt in de stemwijzer dat de onderzoeksreactor \'800 hoogwaardige banen\' oplevert. Maar bij moederbedrijf NRG werkten volgens het jaarverslag in 2013 \'ruim 400 medewerkers\'. Hoeveel van hen een hoogwaardige baan hebben wordt niet gemeld. Voor behoud van die 400 banen is dus 160 miljoen euro aan overheidssteun uitgetrokken. Sinds wanneer moet de belastingbetaler banen in de nucleaire sector subsidiëren?SchandalenDe huidige reactor is 53 jaar oud en ligt steeds vaker stil. Er zijn schandalen over een slechte veiligheidscultuur, dreigend faillissement en in 2009 ontstond door een reparatiestop zelfs een wereldwijd tekort aan isotopen. De kans is groot dat zelfs met al het beloofde overheidsgeld, de huidige reactor te veel gebreken blijft houden om te kunnen draaien. Vraag blijft of de nieuwe reactor winst zal maken. Als er al investeerders gevonden worden om de reactor van minimaal 600 miljoen euro te bouwen, private partijen houden de boot af. Aan het einde van dit subsidieavontuur zal de kankerpatiënt niet geholpen zijn, zijn er geen banen en zijn miljoenen aan overheidsgeld in een bodemloze put verdwenen.De provincie kan er nu nog voor kiezen de miljoenen voor de Pallas anders te besteden. Wie waar voor zijn geld wil, kan zich dus beter even oriënteren welke partij steun verdient op 18 maart. (Bron: ;Leidsch Dagblad)

PETTEN - De meerderheid van de provinciale partijen in Noord-Holland steunt de bouw van de nieuwe Pallaskernreactor in Petten. (Kosten meer dan een half miljard euro) Daarmee draaien zij ( volgens de schrijvers van dit artikel, red. ) de kiezer een rad voor ogen, dat 80 miljoen euro aan belastinggeld kan kosten zonder dat ook maar één kankerpatiënt wordt geholpen. Liefst tien van de vijftien partijen bepleiten in de stemwijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen financiële steun aan een nieuwe kernreactor. ,,De medische producten van de onderzoeksreactor zijn wereldwijd essentieel\'\', stelt D66. De PvdA: ,,Voor de Noord-Hollandse economie en werkgelegenheid is een nieuwe reactor belangrijk.\'\' Haaks op visies om een nieuwe atoomreactor te bouwen staan die van onder meer de Canadese overheid en professor Van Dongen van het VU Medisch Centrum die aangeven dat de zogeheten \'deeltjesversnellers\' (cyclotrons) vele malen goedkoper zijn dan de bouw en aanleg van een atoomcentrale.