Buurtbussen gaan de weg weer op: Schagen zoekt (vrijwillige) buschauffeurs

Algemeen
Odilia Stuifbergen 2 jaar al werkzaam. om de week 4 uur achter elkaar.
Odilia Stuifbergen 2 jaar al werkzaam. om de week 4 uur achter elkaar. (Foto: Theo Annes)

SCHAGEN/HOLLANDS KROON - De buurtbussen in Noord-Holland Noord kunnen vanaf 22 maart weer rijden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn alle buurtbussen voorzien van kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering.

Help mensen met vervoer en rij met de buurtbus

Landelijk onderzoek van TNO heeft aangetoond dat met deze aanpassingen de buurtbussen weer verantwoord de weg op kunnen. Connexxion heeft daarom alle buurtbussen laten ombouwen. Wel blijft het dragen van een mondkapje in de buurtbus verplicht. Vanwege de extra maatregelen die het kabinet half december nam om het coronavirus tegen te gaan, werd de datum om weer te gaan rijden uitgesteld. Na een jaar te hebben stilgestaan zijn inmiddels diverse Nederlandse buurtbussen weer de weg op. Een groot deel van de buurtbusverenigingen in Noord-Holland heeft nu aangegeven ook weer te willen rijden.

De buurtbusverenigingen in Noord-Holland bepalen zelf of ze weer willen en kunnen gaan rijden. Er moeten namelijk voldoende buschauffeurs beschikbaar zijn. De chauffeurs zijn vrijwilligers die meestal vanwege hun leeftijd tot de corona-risicogroep behoren. Op 22 maart zullen 8 van 11 buurtbusverenigingen starten. Binnen de gemeenten Schagen en Hollands Kroon start vooralsnog alléén lijn 416 tussen Schagen en Kreileroord. De overige drie buslijnen – 406, 411 en 417 – volgen onder voorbehoud op 3 mei.

Voor de buurtbuslijnen die (nog) niet rijden, blijft de buurtbus-taxi als alternatief beschikbaar. De buurtbuslijnen die weer actief zijn, worden opgenomen in de dienstregeling van Connexxion op www.connexxion.nl. De buurtbussen staan iets later ook in de reisplanners.

Nieuwe chauffeurs gevraagd

“Na een jaar stilstand van de buurtbussen is er bij alle buurtbusverenigingen die actief zijn in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon een dringende behoefte aan een aantal nieuwe chauffeurs. Lijkt het u leuk om wekelijks enige uren de buurtbus te rijden, ruwweg binnen de gemeenten Schagen en Hollands Kroon, dan zijn wij dringend op zoek naar u!” Odilia Stuifbergen is al 2 jaar vrijwilligster en rijdt om de week haar vier-uurs-diensten door Schagen en Hollands Kroon.

De bussen rijden volgens een vast schema, zodat andere planningen hieromheen gemakkelijk ingedeeld kunnen worden. Natuurlijk is er altijd een mogelijkheid een keertje te ruilen, of een aantal weken met vakantie te gaan.

De inzet van de buurtbus berust volledig op enthousiaste vrijwilligers. Zonder vrijwilligers rijdt er geen buurtbus! U wilt toch ook niet dat onze kleine kernen in de regio zonder aansluiting op het OV netwerk komen te zitten? Geef u daarom op als vrijwillig chauffeur en help mee de lijnen 406, 411, 416 en 417 in stand te houden. Rijbewijs B en enige jaren ervaring zijn voldoende om als chauffeur te kunnen rijden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de betrokken verenigingen.


406/411 - Schagen naar Zijdewind, Waarland en Tuitjenhorn met secretaris411@ziggo.nl
416 - Schagen naar Kreileroord via Anna Paulowna met secretaris416@outlook.com
417 Schagen naar Obdam via Kolhorn en Winkel met buurtbusdewestfries@kpnmail.nl