Het Schiedam van Kor Kegel: Dilan, blijf van onze sirenes af!

Column
Kor Kegel.
Kor Kegel.

Het is een soort wekker, maar dan eenmaal in de maand afgesteld. De sirene. Elke eerste maandag van de maand om klokslag twaalf gaat het luchtalarm loeien. Niet omdat er gevaar dreigt, maar om de sirenes te testen. In mijn jeugd schijnen ze geklonken te hebben als het luchtalarm in oorlogsfilms. Ik ben echter al zo lang gewend aan het huidige geloei dat ik niet beter weet. Gut, weer een maand ouder geworden, denk ik als ik de sirene hoor. Dat is op zichzelf ook wel alarmerend.

Hele generaties zijn met de sirene opgegroeid. Toen ik klein was, wilde ik altijd weten waar in Schiedam die sirenes stonden. Je hoorde ze overal en het moest toch ergens vandaan komen. Later begreep ik dat er heel veel alarmpalen zijn. Er staan er 4278 in heel Nederland en vroeger werden ze bediend door de Bescherming Bevolking; dat was zo tot de Koude Oorlog ten einde kwam. De sirenes zijn tegenwoordig bedoeld om voor groot gevaar te waarschuwen. Een ernstige milieuramp zou reden kunnen zijn om de sirenes te activeren. Luchtaanvallen hebben we al heel lang niet meer hoeven te vrezen.

In het Russische parlement is anderhalf jaar geleden geopperd dat de Rotterdamse haven een goed doelwit zou kunnen zijn, wanneer de NAVO zich achter Oekraïne blijft scharen. De president van Rusland dreigde vorige week met de inzet van kernwapens – en het einde der beschaving. Eigenlijk weten we niet welke gruwelen Vladimir Poetin nog verder kan veroorzaken, maar ik krijg soms het benauwde gevoel dat we die sirenes nog eens om hun oorspronkelijke functie nodig kunnen hebben.

De minister van Justitie en Veiligheid vindt ze echter te duur om te onderhouden. Dilan Yesilgöz wil ze volgend jaar afschaffen. Ze vindt het NL-Alert een beter systeem, omdat er meer inwoners mee bereikt worden. Dat valt te betwijfelen. In een crisissituatie zoals oorlog is een stroomstoring niet ondenkbaar en dan heb je al na twee uur niet veel meer aan een digitaal waarschuwingssysteem. Gelukkig hebben enkele veiligheidsregio’s al kritiek geuit op het besluit van de demissionaire minister. Namens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, waar Schiedam toe behoort, zei algemeen directeur Arjen Littooij het besluit onbegrijpelijk en onverantwoord te vinden. Hij noemt de analoge sirenes van levensbelang, omdat NL-Alert een kwetsbaar systeem is.

Dat vind ik al als je mobieltje leeg is. Dat komt nogal eens voor bij mensen die veel onderweg zijn en veel bellen en appen. Dan heb je niets aan NL-Alert. Die ouderwetse degelijke sirenes hoor je overal, het geluid komt door betonmuren heen, ook al zegt de minister dat 75 procent het niet hoort, nog minder zelfs in nieuwe woonwijken of op locaties waar hoogbouw is gekomen. Nou, Schiedam kan zo nieuw of hoog niet zijn of je hoort ze.