Suzanne’s en Margi’s Japanse wunderkammer

Cultuur
Selectie wunderkammer.
Selectie wunderkammer. (Foto: PR)

Een tijdelijk minimuseum, gevuld met bijzondere voorwerpen en kunst uit Japan waar de bezoekers zich over kunnen verwonderen. En al die objecten zijn bovendien te koop. Dat is het concept van de verkooptentoonstelling ‘Japanse wunderkammer’ die de komende maanden bij Galerie 158 in Schiedam te zien is.

Het is een initiatief van galeriehoudster Margi Geerlinks en Suzanne Klüver van het Lijstenatelier dat even verderop in de Hoogstraat is gevestigd. Een rariteitenkabinet, een kamer vol curiosa, een kunstkabinet of een wunderkammer: het zijn allemaal benamingen voor een kast of ruimte vol voorwerpen en kunstobjecten die verwondering oproepen. In dit geval is Japan de rode draad in de bonte collectie die vanaf zaterdag 25 november bij Galerie 158 in de Hoogstraat kan worden bezichtigd.
Bezoekers kunnen zich vergapen aan keramiek, waaiers, kimono’s en kokeshipoppen en aan figuren als de Tanuki en godin Kannon. Ook te zien zijn houtblokdrukken van Japanse kunstenaars en werken waarin Nederlandse kunstenaars hun visie op Japan geven. En waar je in een normaal museum alleen je verwondering of een catalogus mee naar huis kunt nemen, zijn de objecten en kunstwerken in de Japanse wunderkammer vrijwel allemaal te koop – al is iedereen die gewoon een kijkje wil nemen natuurlijk ook van harte welkom.

Vijf kunstenaars

Er is van vijf Nederlandse kunstenaars werk te zien in de wunderkammer. Johan Kleinjan heeft speciaal voor deze tentoonstelling nieuwe tekeningen en schilderijen gemaakt. Ook is er werk te zien van Marco van Duyvendijk (fotografie), Danielle Lemaire (tekeningen), Francine Vermeer (glaswerk) en Julia Kaiser (kimono-installatie). De tentoonstelling kan vanaf 25 november 2023 tot en met zondag 14 januari 2024 worden bezocht op vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 11.00 tot en met 17.00 uur aan de Hoogstraat 158 in Schiedam. De Japanse wunderkammer is het resultaat van de bijzondere samenwerking tussen Margi Geerlinks en Suzanne Klüver. Hun achtergronden en expertises komen in dit initiatief mooi samen. Margi is een sociaal bewogen beeldmaker, docent en verbinder die met Galerie 158 een proeflab voor tentoonstellingen met steeds wisselende thema’s heeft. Suzanne is van huis uit kunsthistoricus en gebruikt haar ervaring als museumconservator om inlijstingen te maken. Haar Lijstenatelier aan de Hoogstraat 94 heeft een uitgebreid aanbod in kunst en antiek, waarbij de nadruk op Aziatische voorwerpen ligt.