Fototentoonstelling over The Rolling Stones is nu wel te bezoeken

Nieuws
The Rolling Stones, Ahoy Rotterdam, 1973.
The Rolling Stones, Ahoy Rotterdam, 1973. (Foto: Ron Verboom)

In 2020 werd niet alleen Unzipped, de tentoonstelling over The Rolling Stones in het Groninger Museum, kort na de opening vanwege de Covid-pandemie gesloten, ook de grote fototentoonstelling Zwerfstenen in Schiedam onderging hetzelfde lot. Curator Peter de Raaf heeft, nu Unzipped in Groningen terugkomt, de Schiedamse tentoonstelling opnieuw samengesteld, uitgebreider dan in 2020 en met de nieuwe titel Tumbling Dice.

De tentoonstelling is te zien van 16 juli tot en met 10 september 2023 in Tone & Image, Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam, onderdeel van het Art Centre Schiedam. De galerie is deze zomer open van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.30 uur. De toegang bedraagt € 6,00, studenten en senioren betalen € 4.00. Rotterdam Pas geldig gedurende de maand augustus. Bij aanschaf van een foto wordt de toegangsprijs geretourneerd. Museumkaart, Vriendenloterij VIP-kaart niet geldig.

Begin

In 1963 krijgt fotograaf Philip Townsend in Londen de vraag van Andrew Loog Oldham, een aristocratisch uitziende jongeman die zich voorstelt als manager van een nieuwe talentvolle R&B-groep, om The Rolling Stones te fotograferen. De groep maakt in Londen al furore in het clubcircuit maar heeft geen goede publiciteitsfoto’s. Townsend neemt de jonge, ruig uitziende, gasten mee naar Chelsea, aan de boorden van de Thames. En daar worden de eerste groepsfoto’s van de band gemaakt. Deze foto’s vormen het begin van de tentoonstelling Tumbling Dice die van 16 juli tot en met 10 september te bezoeken is in de Tone & Image Gallery in Schiedam. Meer dan 20 nationale en internationale fotografen zijn in totaal vertegenwoordigd in deze uitgebreide fototentoonstelling, waaronder pas ontdekte foto’s die niet eerder gepubliceerd of tentoongesteld zijn.
Van de Britse fotograaf Michael Cooper, huisvriend van de Stones eind jaren 60/begin jaren 70, zijn vintage prints van de groep te zien in hun privéomgeving. Peter Webb was verantwoordelijk voor de foto op de binnenhoes van Sticky Fingers. Een aantal ‘outtakes’ van deze reportage is onlangs ontdekt en bij ons te zien. Oud-Stonesbassist Bill Wyman heeft in de tijd dat hij lid was van de band veel foto’s van zijn collegabandleden gemaakt. Ook een aantal van die foto’s zullen te zien zijn naast opnamen van beroemde fotografen als Terry O’Neill, David Redfern, Bent Rej, Baron Wolman en Michael Joseph.

Kurhaus

Van de Nederlandse fotograaf Rob Bosboom zullen de foto’s van het legendarische Stones-concert uit 1964 in het Kurhaus in Scheveningen te zien zijn, aangevuld met nooit eerder verschenen opnamen. En van de Nederlandse fotograaf Ron Verboom worden onlangs ontdekte en nooit eerder tentoongestelde foto’s gepresenteerd. Het archief van deze in 2012 overleden fotograaf wordt op dit moment door Wim van Zon verder onderzocht waarbij ook onbekend materiaal van het Kralingse popfestival uit 1970 ontdekt is.

Al met al is het een in Nederland niet eerder getoond foto-overzicht dat niet alleen voor Stones-fans, maar ook voor alle fotografieliefhebbers, een bijzondere ervaring zal zijn.

Organisator

De Stichting Tone & Image is opgericht om bijzondere fototentoonstellingen, met de nadruk op muziekfotografie, te organiseren in het Art Centre Schiedam. Naast het organiseren van tentoonstellingen beheert de stichting ook muziekfoto-archieven, wordt research gedaan naar historisch fotomateriaal en worden lezingen en cursussen gegeven. De stichting heeft Peter de Raaf (V!Ps International Art Galeries) en Wim van Zon (Music Inspired Art) gevraagd de programma-invulling te verzorgen. Sinds de opening is de stichting gestart met een serie ten toonstellingen met werk van Nederlandse muziekfotografen sinds 1945.