Bomenridders zien in volgebouwde stad toch ruimte voor duizend bomen

Nieuws
Bomen.
Bomen. (Foto: stockphoto)

Vijf jaar na het vonnis van de Rotterdamse rechtbank is de gemeente Schiedam nog steeds niet tot afspraken gekomen over de herplant van de 4500 bomen, die langs het tracé van de A4 gekapt werden om doortrekking van de snelweg in Schiedam mogelijk te maken.

Door Kor Kegel

Die afspraken had de gemeente moeten maken met stichtingen Bomenridders Schiedam en Batavier, Milieudefensie en Vlaardingen Boombehoud. Er is in de tussentijd door de gemeente en Rijkswaterstaat wel geld gestort in een Groenfonds om de herplant te kunnen bekostigen, maar er treedt vertraging op in de besteding van de 900.000 euro in het fonds. De gemeente zou er ook ander groen mee willen financieren, maar de Bomenridders zeggen dat het geld bestemd is voor bomen, bomen en nog eens bomen.
Daarom hebben de Bomenridders een lijst opgesteld van negentien locaties, waar ruimte is voor tien tot tachtig bomen, alsmede een lijst van tientallen plekken waar ook bomen geplant kunnen worden zonder dat ze andere ruimtelijke ontwikkelingen in de weg staan.
De lijst werd de gemeenteraad aangeboden door Annerike van de Water, die er namens de Bomenridders voor pleit dat de gemeente nu toch eens een begin maakt met de compensatie van alle bomen die voor de A4 verdwenen zijn. Stichting Batavier had in een eerder stadium forse kritiek op de terughoudendheid van de gemeente. Batavier - de naam is een afkorting van Bewaking Afspraken Tracébesluit A4 - klaagde dat de gemeente wilde volstaan met het planten van twijgjes. Daarvan is bovendien een flink aantal doodgegaan. Batavier stelde dat de lokale overheid zich niet aan de herplantplicht mag onttrekken en dat er vitale bomen moeten komen. De lijst van de Bomenridders mag gezien worden als een volgende stap om de gemeente tot serieuze herplant te bewegen. Is er veranderd inzicht bij Rijkswaterstaat en de gemeente? De Bomenridders wijzen erop dat Batavier, Milieudefensie, Vlaardingen Boombehoud en zijzelf bepaald niet van inzicht zijn veranderd en dat het hoog tijd wordt dat er klinkende afspraken met de gemeente worden gemaakt.
Net als eerder Batavier vinden de Bomenridders dat er voldoende aandacht moet komen voor de nieuwe aanplant. Zo gingen langs de Horvathweg bomen dood, omdat ze bij droogte geen water kregen en de wortels nog niet diep genoeg gingen. “Jarenlang hebben bomen bij kwekerijen staan groeien en als ze dan in Schiedam hun Waterloo vinden, is dat kapitaalvernietiging,” zei Annerike van de Water.