Gemeente Uitgeest ook in de prijzen voor ontwerp meest duurzame milieustraat

Algemeen
Met de voucher onderzoeken de gemeenten Bergen, Heiloo en Uitgeest hoe de meest duurzame milieustraat eruit kan zien
Met de voucher onderzoeken de gemeenten Bergen, Heiloo en Uitgeest hoe de meest duurzame milieustraat eruit kan zien (Foto: aangeleverd)

UITGEEST -  De gemeenten Uitgeest, Heiloo en Bergen hebben samen een voucher gewonnen van het stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Met de voucher onderzoeken de betrokken gemeenten hoe de meest duurzame milieustraat eruit kan zien. Een milieustraat die niet alleen gericht is op hergebruik en reparatie, maar dit ook uitstraalt.

Het Bergens architectenbureau Natrufied legde de eerste ontwerpen voor aan het kernteam van het circulair centrum. Het kernteam bestaat uit onderwijs- en zorginstellingen, inwoners, medewerkers van de drie gemeenten en lokale ondernemers.

De milieustraat van de toekomst is een circulair centrum

Het afvalbedrijf van de BUCH werkorganisatie onderzoekt in opdracht van de gemeenteraden samen met een grote groep stakeholders de mogelijkheden voor een zogenaamd circulair centrum. Een circulair centrum is een milieustraat gericht op hergebruik en reparatie in plaats van weggooien. Denk aan een inleverstraat voor producten die door lokale ondernemers worden gerepareerd, opgeknapt en weer verkocht kunnen worden, een openbare werkplaats, ateliers voor circulaire startups en een educatieruimte.

Donut, Yin-Yang of hartvorm?

De ontwerpen lijken helemaal niet meer op een normale milieustraat. En dat is ook precies de bedoeling. Vanuit verschillende hoeken werd tijdens de bijeenkomst input opgehaald. Zo waren er partijen die meedachten over hoe de ‘afvalstromen’ die nog hergebruikt kunnen worden, verzameld en door hen opgehaald kunnen worden vanaf het circulair centrum. Ook waren er inwoners die nadachten over de programmering: “We moeten vooral de sociale component niet vergeten, de milieustraat moet over meer gaan dan alleen je spullen wegbrengen.” En: “Het is heel belangrijk om aan te sluiten bij de faciliteiten die alle kernen al te bieden hebben en deze met elkaar te verbinden. Made in de BUCH, producten met een ziel, laten dit met z’n van allen zichtbaar maken.”

Ideeën van inwoners

Inwoners wordt ook via een enquête gevraagd mee te denken over wat zij belangrijk vinden als het gaat om een nieuwe milieustraat. Die input wordt meegenomen in het ontwerp en begin volgend jaar opnieuw aan de inwoners voorgelegd. Wethouder van Heiloo, Peter van Diepen: “Het moet een milieustraat worden waar je graag heen gaat. Niet alleen om je producten te repareren of een tweede leven te geven, maar ook ter inspiratie en workshops.”

Het Stimuleringsfonds wil een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de professionele ontwerppraktijk binnen en vooral ook tussen de disciplines vormgeving, architectuur en digitale cultuur. Onderdeel van dit streven is de interdisciplinaire wisselwerking tussen het culturele, maatschappelijke en economische domein. Het Stimuleringsfonds ondersteunt bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van ontwerpers, makers en culturele instellingen in de creatieve industrie.

Doel
Alle bijdragen hebben tot doel de creatieve sector te verrijken en door samenwerking te streven naar een op cultuur en kennis gedreven creatieve economie. Het Stimuleringsfonds stimuleert de productie en presentatie van vormgeving, architectuur en digitale cultuur uit Nederland in binnen- en buitenland.

Tegelijkertijd draagt het fonds via subsidies en programma’s bij aan het formuleren van breedgedragen ontwerpoplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.