Buurtkastje voor minderbedeelden.
Buurtkastje voor minderbedeelden. (Foto: aangeleverd)

‘Minivoedselbank’ al goed gevuld

Algemeen

Eerste buurtkastje voor minder bedeelden vindt zijn plek

UITGEEST - Het wit geschilderde kastje aan de Castricummerweg, naast de begraafplaats van de protestante kerk, ruikt nog naar de verf. Het deurtje knelt een beetje. Allemaal niet verwonderlijk, want het bouwwerk staat er nog maar net en is zover bekend de eerste in het dorp. De diaconie van de protestante kerk heeft het kastje aangeschaft. Levensmiddelen, vooral in blik, zijn ruim voorradig. Het buurtkastje, want zo luidt de benaming, is al duidelijk in gebruik.

De bedoeling is dat mensen die levensmiddelen over hebben (die niet over de datum zijn) in het kastje plaatsen. Het is overigens niet gewenst, dat drank en rookwaren een plek krijgen. De levensmiddelen kunnen meegenomen worden door mensen die weinig geld te besteden hebben. Elders in Nederland werkt het systeem prima en de verwachting is dat ook in Uitgeest bestaat de behoefte aan een buurtkast.


Het buurtkastje is één van de populairste projecten van Stichting SoGoed. Het kastje kan overal geplaatst worden, bijvoorbeeld ergens in een voortuin, bij een kerk of zorgcentrum. Het staat iedereen vrij een kastje te maken of te plaatsen en dat wordt dan ook sterk aangemoedigd vanuit de stichting.


Schaf een buurtkastje aan of doe een donatie, vorm een steun voor buurtgenoten met wat minder en creëer een sociale atmosfeer in de buurt. Alle kastjes zijn handgemaakt in onze werkplaats. Voor het delen van boodschappen, boeken en/of andere producten. Het buurtkastje is een houten kastje. Met plexiglas in het deurtje en goede dakbedekking. Wordt geheel in elkaar gezet, geschilderd en afgewerkt geleverd’, zo laat de stichting weten. In de werkplaats vinden mensen met een achterstand tot de reguliere arbeidsmarkt een plek. De kastjes zijn voor iedereen aan te schaffen via de webshop.

 ”Het kastje was me nog niet opgevallen, Het staat ook een beetje vanaf de weg, dus valt niet zo op. Een prima initiatief, eigenlijk een soort minivoedselbank”, laat buurtbewoner Willem weten. 

Het wit geschilderde kastje aan de Castricummerweg.
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Fraaie route is vijf weken dicht Algemeen 28 jun, 21:29
Afbeelding
Kermisloop Uitgeest volledig uitverkocht Algemeen 28 jun, 21:16
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Witte anjerperkje voor veteranen Algemeen 27 jun, 21:49
Afbeelding
Op safari bij Fort St Aagtendijk in Beverwijk Algemeen 27 jun, 21:04
Afbeelding
Alle kinderen een zwemdiploma! Algemeen 27 jun, 20:30
Afbeelding
Boeren blokkeren A9 en rijden naar politiebureau Alkmaar 112-nieuws 27 jun, 19:50
Afbeelding
Tentoonstelling en eerste concert in de Dorpskerk Heemskerk Algemeen 27 jun, 17:04
Afbeelding
Zomerbraderie Algemeen 27 jun, 14:56
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Inschrijving 8e editie Fjoertoer Egmond geopend Algemeen 23 jun, 08:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Uitgeest

Op Rodi Uitgeest volg je het laatste nieuws uit Uitgeest. Rodi Uitgeest informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Uitgeest

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Uitgeest in je mailbox.