‘Minivoedselbank’ al goed gevuld

Algemeen
Buurtkastje voor minderbedeelden.
Buurtkastje voor minderbedeelden. (Foto: aangeleverd)

Eerste buurtkastje voor minder bedeelden vindt zijn plek

UITGEEST - Het wit geschilderde kastje aan de Castricummerweg, naast de begraafplaats van de protestante kerk, ruikt nog naar de verf. Het deurtje knelt een beetje. Allemaal niet verwonderlijk, want het bouwwerk staat er nog maar net en is zover bekend de eerste in het dorp. De diaconie van de protestante kerk heeft het kastje aangeschaft. Levensmiddelen, vooral in blik, zijn ruim voorradig. Het buurtkastje, want zo luidt de benaming, is al duidelijk in gebruik.

De bedoeling is dat mensen die levensmiddelen over hebben (die niet over de datum zijn) in het kastje plaatsen. Het is overigens niet gewenst, dat drank en rookwaren een plek krijgen. De levensmiddelen kunnen meegenomen worden door mensen die weinig geld te besteden hebben. Elders in Nederland werkt het systeem prima en de verwachting is dat ook in Uitgeest bestaat de behoefte aan een buurtkast.


Het buurtkastje is één van de populairste projecten van Stichting SoGoed. Het kastje kan overal geplaatst worden, bijvoorbeeld ergens in een voortuin, bij een kerk of zorgcentrum. Het staat iedereen vrij een kastje te maken of te plaatsen en dat wordt dan ook sterk aangemoedigd vanuit de stichting.


Schaf een buurtkastje aan of doe een donatie, vorm een steun voor buurtgenoten met wat minder en creëer een sociale atmosfeer in de buurt. Alle kastjes zijn handgemaakt in onze werkplaats. Voor het delen van boodschappen, boeken en/of andere producten. Het buurtkastje is een houten kastje. Met plexiglas in het deurtje en goede dakbedekking. Wordt geheel in elkaar gezet, geschilderd en afgewerkt geleverd’, zo laat de stichting weten. In de werkplaats vinden mensen met een achterstand tot de reguliere arbeidsmarkt een plek. De kastjes zijn voor iedereen aan te schaffen via de webshop.

 ”Het kastje was me nog niet opgevallen, Het staat ook een beetje vanaf de weg, dus valt niet zo op. Een prima initiatief, eigenlijk een soort minivoedselbank”, laat buurtbewoner Willem weten. 

Het wit geschilderde kastje aan de Castricummerweg.