Vrijwilligers gezocht voor hertenkamp

Algemeen
Anita Ranzijn (l) en Hennie Lenselink zijn twee van de enthousiaste vrijwilligers.
Anita Ranzijn (l) en Hennie Lenselink zijn twee van de enthousiaste vrijwilligers. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – De herten, geiten, eenden en nog fiks wat andere dieren scharrelen rustig rond op het terrein van stichting Hertenkamp Uitgeest. Ongeveer twintig vrijwilligers zorgen er voor dat het hertenkamp er prima uitziet, evenals de levende have.

‘Vooral op zondag zitten we wat krap’

Afgelopen week maakten opa’s en oma’s met kleinkinderen en moeders met hun kroost van het fraaie weer gebruik om het hertenkamp te bezoeken. Binnen het kamp zijn Hennie Lenselink en Anita Ranzijn waren een van die dagen verantwoordelijk voor het wel en wee van de circa veertig beesten. Hennie is inmiddels al 28 jaar vrijwilligster, terwijl Anita sinds maart als vrijwilliger staat ingeschreven. Mensen als Hennie en Anita zijn noodzakelijk en daarvan kan de stichting er nog wel een paar gebruiken.

Anderhalf uur

“Vooral op zondag zitten we wat krap”, laat Hennie weten. Dat een vrijwilliger van dieren moet houden is logisch, maar een medewerker moet daarbij wel bedenken dat in de ochtend, dus ook zondagochtend, het werk zeker anderhalf uur in beslag neemt. Schoonmaken van de hokken, uitdelen van voer en nog wat activiteiten horen daar bij. In de middag zijn de taken iets simpeler en wordt volstaan met onder meer uitdelen van voer.

Inwerkperiode

“Wij zoeken dus iemand die van dieren houdt en lichte werkzaamheden wil doen op het park. Na een inwerkperiode verwachten wij dat je zelfstandig kan werken. Ben je een keer verhinderd dan laat je dit op tijd weten. Invallen door één van de andere vrijwilligers is altijd mogelijk is de duidelijke uitleg op de site van Vrijwilligers Punt Uitgeest (https://vrijwilligerswerkuitgeest.nl).

Giften

De gemeente Uitgeest beheerde vroeger een hertenpark in Uitgeest. Het was een stukje wei met daaromheen een houten hek en op de wei een paar herten en zwanen. Toen de gemeente de toezicht en het beheer niet meer wilde uitvoeren, werd het overgedragen aan particulieren. Sinds 1964 wordt het hertenpark nu beheerd door stichting Hertenpark Uitgeest. Subsidie is er niet bij, zodat net als bij zwembad De Zien de stichting afhankelijk is van giften en uiteraard eerdergenoemde vrijwilligers.