Donkere wolken boven boerenbedrijf Uitgeest

Algemeen
Pal naast de spoorbaan het teken van protest van de familie Terra.
Pal naast de spoorbaan het teken van protest van de familie Terra. (Foto: Bert Westendorp)

Complete onduidelijkheid over stikstofbeleid

UITGEEST – “Het is totaal onduidelijk wat we in de toekomst kunnen verwachten en dat maakt ons onzeker. We moeten het allemaal maar afwachten, tot op heden is er niets bekend”. Maaike Terra, samen met echtgenoot Harm eigenaar van veehouderij Het Kooghuis aan de Provincialeweg 3A, maakt zich duidelijk ernstige zorgen over het stikstofbeleid. Het kan betekenen, dat een deel van de veestapel gereduceerd moet worden.

Streekproducten en melktappunt

Het gezin heeft zeventig koeien. Daarnaast is er een winkeltje waar streekproducten te koop zijn en een melktappunt. Het Kooghuis heeft ook een taak als zorgboerderij waar mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt een baan vinden. Bijna 209 jaar woont en werkt de familie Terra op Het Kooghuis, sinds het jaar 1825 zijn dit al zeven generaties.

Reduceren

Begin juni heeft het kabinet de knoop doorgehakt en komen er uitgebreide stikstofmaatregelen om de uitstoot te reduceren. “Omdat gebieden verschillen, verschilt ook de aanpak per gebied. De reductiedoelen zijn per gebied anders, omdat ook de kwaliteit van natuur, water en bodem verschillen per gebied. Het Rijk heeft per gebied zogenoemde richtinggevende stikstofdoelen en reductiepercentages vastgesteld. Die lopen op van 12% tot rond de 70% - evenredig op te brengen door alle sectoren - in gebieden dichtbij natuurgebieden en gebieden waar de water- en bodemkwaliteit sterk moet verbeteren”, zo laat het Rijk weten.

Natura 2000

Maaike: “Ons bedrijf heeft aan beide zijden van de spoorbaan land. Het gebied aan de kant van Castricum grenst aan het Natura 2000 gebied. En juist rondom die gebieden wordt hard ingegrepen. Maar de manier waarop is nog volstrekt onduidelijk.” Net als zoveel boerenbedrijven houden Maaike en Harm hun hart vast. Om hun solidariteit met alle agrariërs te tonen, staat naast de spoorbaan een duidelijk teken van protest met de Nederlandse driekleur omgekeerd aan de vlaggenmast.