Pal naast de spoorbaan het teken van protest van de familie Terra.
Pal naast de spoorbaan het teken van protest van de familie Terra. (Foto: Bert Westendorp)

Donkere wolken boven boerenbedrijf Uitgeest

Algemeen

Complete onduidelijkheid over stikstofbeleid

UITGEEST – “Het is totaal onduidelijk wat we in de toekomst kunnen verwachten en dat maakt ons onzeker. We moeten het allemaal maar afwachten, tot op heden is er niets bekend”. Maaike Terra, samen met echtgenoot Harm eigenaar van veehouderij Het Kooghuis aan de Provincialeweg 3A, maakt zich duidelijk ernstige zorgen over het stikstofbeleid. Het kan betekenen, dat een deel van de veestapel gereduceerd moet worden.

Streekproducten en melktappunt

Het gezin heeft zeventig koeien. Daarnaast is er een winkeltje waar streekproducten te koop zijn en een melktappunt. Het Kooghuis heeft ook een taak als zorgboerderij waar mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt een baan vinden. Bijna 209 jaar woont en werkt de familie Terra op Het Kooghuis, sinds het jaar 1825 zijn dit al zeven generaties.

Reduceren

Begin juni heeft het kabinet de knoop doorgehakt en komen er uitgebreide stikstofmaatregelen om de uitstoot te reduceren. “Omdat gebieden verschillen, verschilt ook de aanpak per gebied. De reductiedoelen zijn per gebied anders, omdat ook de kwaliteit van natuur, water en bodem verschillen per gebied. Het Rijk heeft per gebied zogenoemde richtinggevende stikstofdoelen en reductiepercentages vastgesteld. Die lopen op van 12% tot rond de 70% - evenredig op te brengen door alle sectoren - in gebieden dichtbij natuurgebieden en gebieden waar de water- en bodemkwaliteit sterk moet verbeteren”, zo laat het Rijk weten.

Natura 2000

Maaike: “Ons bedrijf heeft aan beide zijden van de spoorbaan land. Het gebied aan de kant van Castricum grenst aan het Natura 2000 gebied. En juist rondom die gebieden wordt hard ingegrepen. Maar de manier waarop is nog volstrekt onduidelijk.” Net als zoveel boerenbedrijven houden Maaike en Harm hun hart vast. Om hun solidariteit met alle agrariërs te tonen, staat naast de spoorbaan een duidelijk teken van protest met de Nederlandse driekleur omgekeerd aan de vlaggenmast.

Afbeelding
Foto van vroeger Algemeen 2 dec, 15:55
Afbeelding
Kerstdorp op het Regthuysplein Algemeen 2 dec, 15:53
Afbeelding
Column ‘Hermans vindt er wat van Algemeen 2 dec, 15:51
Afbeelding
Tien jaar kerstbomenverkoop Uitgeest; jubileum gevierd met Dikke Naaldbier Algemeen 2 dec, 15:41
Afbeelding
Open Dag bij het Horizon College Algemeen 1 dec, 16:16
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
BUCH-gemeenten pioniers in circulair maakonderwijs op basisscholen Duurzaam 25 nov, 10:42
Afbeelding
Inzameling voor minderbedeelden Algemeen 24 nov, 15:19
Afbeelding
Column ‘Herman vindt er wat van’ Algemeen 24 nov, 15:12
Afbeelding
Collecte Leger des Heils in Uitgeest Algemeen 24 nov, 15:08
Afbeelding
Het strand op, de duinen in Algemeen 24 nov, 15:06
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Uitgeest

Op Rodi Uitgeest volg je het laatste nieuws uit Uitgeest. Rodi Uitgeest informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Uitgeest

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Uitgeest in je mailbox.