Fort K`IJK bij Krommeniedijk - kijken wordt zien

Nieuws

UITGEEST - Het nieuwe interactieve belevingscentrum Fort KÍJK opent zondag 16 april. Tinker imagineers heeft het belevingsconcept, huisstijl en ontwerp gemaakt voor het Fort bij Krommeniedijk, dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed).
Natuur en landschap komen in Fort K’IJK tot leven. Door te spelen met verbeelding, projecties, licht en donker wordt het onzichtbare zichtbaar gemaakt. De stellinglijn De ruimtes in het fort, binnen en buiten, mens en natuur: alles is met elkaar verbonden. In Fort K’IJK is deze verbinding letterlijk weergeven door een lichtlijn. De lijn refereert naar de stellingslijn van Amsterdam, naar de natuurlijke, ecologische verdedigingslijn rond het fort en naar de wisselwerking tussen mens en natuur. De lichtlijn leidt de bezoekers door het fort, steeds in een andere vorm. Tegelijkertijd wordt de unieke architectuur aangelicht. In het donker van het fort brengt de lichtlijn verhalen over de natuur en het landschap tot leven.
Bezoekers ontdekken op hun toch door het fort hoe de Stelling eerst de mens en later het landschap beschermde. We laden de blik van de bezoekers op zodat ze met ander ogen gaan kijken naar het Stellingslandschap. Kijken wordt zien. In de eerste ruimtes worden ze meegenomen terug naar de 19e eeuw, de tijd dat de Stelling van Amsterdam werd uitgedacht en gebouwd voor bescherming van de stad. Een beamerprojectie visualiseert de ontwikkeling van de Stelling door middel van licht, grafische print en dynamische projectie. Op een maquette – een gelaagde uitsnede van het polderlandschap – tonen videobeelden de transitie van waddengebied naar het fort met inundatievelden. Bezoekers kunnen vervolgens actief ervaren hoe inundatie werd ingezet als verdedigingsmechanisme en spelen met de camouflage van het fort en het schootsveld rondom.
In de laatste ruimtes kantelt het perspectief: de Stelling raakte vanaf de jaren ’50 in onbruik en ging een rol spelen in de bescherming van het landschap en de natuur. Een beeldverhaal toont deze omschakeling. Bezoekers ontdekken dat het ontwerp van de Stelling tot een bijzondere leefomgeving voor flora en fauna heeft geleid. Ze ervaren daarna wat je met het blote oog niet kunt zien: de bewegingen in de natuur, zeldzame natuur. Pilaren bevatten bijzondere wereldjes met processen in de natuur, een lichtspel op vloeren en wanden laat natuurlijke verspreidingsvormen van zaden zien. Het sluitstuk is het spel van schaduw en licht waarmee bezoekers de onzichtbare natuur zichtbaar kunnen maken. De lichtlijn leidt de bezoekers op subtiele wijze naar buiten, waar ze worden uitgenodigd om zelf de natuur van de Stelling te gaan ontdekken.