Hemelvaartsdag dit jaar het decor voor de Lentemarkt op de Markt

Algemeen
Veel ambulante handel is er te vinden op de jaarlijkse Lentemarkt, die dit jaar op Hemelvaartsdag wordt gehouden.
Veel ambulante handel is er te vinden op de jaarlijkse Lentemarkt, die dit jaar op Hemelvaartsdag wordt gehouden. (Foto: UWM/PS)

VLAARDINGEN - Werd de Lentemarkt in de afgelopen ruim vijfentwintig jaar steeds gehouden op zaterdag, dit jaar is er gekozen voor Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei. En deze wisseling is niet zonder reden. Juist in deze week viert Vlaardingen het feit dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg en de Lentemarkt onderdeel uitmaakt van de Lentefair die op de Westhavenkade begint en via de historische Markt rond de Grote Kerk eindigt op de Fransenstraat.

Door Peter Spek

“Wij zijn erg blij dat wij dit jaar de Lentemarkt kunnen combineren met de Lentefair, die helemaal in het teken zal staan van 750 stadsrechten,” zegt Corrie de Jong, namens de organisatie van de Lentemarkt. “Met die samenwerking hopen wij nog meer stadgenoten naar de historische Markt rond de Grote Kerk te trekken en zij zullen daar geen spijt van krijgen,” is de vooruitblik van Corrie de Jong. 

Intiem en gezellig

“Wij willen er dit jaar een groter feest van maken, maar het blijft wel intiem en gezellig. De Markt leent zich hier uitstekend voor.” Centraal zal staan kwaliteit, lente, creativiteit, ambachtelijk, natuur, lekker, gezond eten en drinken en kleinschaligheid. “Allemaal ingrediënten die de Lentemarkt maakt tot een gezellig evenement in het hartje van de stad, waar ook veel belangstellenden uit andere plaatsen uit de regio naar toekomen.” 

Geschiedenis

Corrie de Jong duikt nog even in de geschiedenis van de Lentemarkt. “Zo’n vijfentwintig jaar geleden vormde zich een groepje bewoners van de historische Markt onder leiding van Lenie Dorsman om de historische Markt wat meer in de belangstelling te zetten, was een gouden greep. Tot op de dag van vandaag zorgen de bewoners voor de organisatie, inmiddels gebundeld in een vereniging. Het zorgt voor een grote saamhorigheid in en rond de Grote Kerk, terwijl Lenie Dorsman, zij het op de achtergrond nog altijd haar stempel druk op het evenement.” En de belangstelling voor een kraampje op de Lentemarkt is altijd erg groot. “Dit jaar hebben wij weer veertig kramen ter beschikking en die zijn snel uitverkocht. Op dit moment heb ik er nog maar een paar ter beschikking. En dat geeft wel aan dat van de ambulante handel veel belangstelling is,” zegt Corrie de Jong die nog aangeeft dat er ook diverse kinderactiviteiten zijn. Een kraampje is te bestellen via: kramen@marktvlaardingen.nl.