Herenboeren Aalkeet: Een initiatief voor gezond en eerlijk voedsel

Algemeen
Een groep inwoners uit Vlaardingen en Maassluis heeft de handen ineengeslagen en het initiatief genomen tot Herenboeren Aalkeet.
Een groep inwoners uit Vlaardingen en Maassluis heeft de handen ineengeslagen en het initiatief genomen tot Herenboeren Aalkeet. (Foto: PR)

Een groep inwoners uit de regio Vlaardingen/Maassluis heeft de handen ineengeslagen en het initiatief genomen tot Herenboeren Aalkeet. De drijfveer achter dit project is de wens om controle te hebben over ons voedsel, om te weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Het streven is naar eerlijk voedsel dat met respect voor de boer, de dieren en de natuur wordt geproduceerd.

In de zoektocht naar een oplossing verkennen de betrokkenen momenteel de mogelijkheid om een kleinschalig gemengd boerenbedrijf te realiseren in de omgeving van Vlaardingen/Maassluis, dat bekend staat als een Herenboerderij. Het idee is dat het voedsel voor de gemeenschap wordt geproduceerd op een boerderij in de directe omgeving. Dit zou betekenen dat we ons voedsel rechtstreeks van de eigen boerderij kunnen betrekken, wat toch fantastisch is?
Het concept van een Herenboerderij houdt in dat professionele boeren in dienst zijn en de boerderij runnen. De exploitatiekosten worden gedeeld door ongeveer 250 huishoudens, waardoor elke deelnemer recht heeft op een deel van de opbrengst van het land. Op deze manier kunnen de leden genieten van verse en seizoensgebonden producten, rechtstreeks afkomstig van hun eigen teelt. Voor geïnteresseerden biedt Herenboeren Aalkeet de mogelijkheid om deel te nemen aan een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst kunnen mensen zich laten informeren over het initiatief en ontdekken hoe ze betrokken kunnen raken. Aanmelden kan via de website https://aalkeet.herenboeren.nl of per e-mail via aalkeet@herenboeren.nl.
Het idee achter Herenboeren Aalkeet is een inspirerend voorbeeld van gemeenschapsgericht denken en het streven naar duurzame voedselvoorziening. Door samen te werken en krachten te bundelen, kunnen we grip krijgen op ons voedsel en bijdragen aan een eerlijke en verantwoorde landbouw.