Column: We zijn toch aan het tegeltje wippen

Column
DOOR GERARD S. VERVER
DOOR GERARD S. VERVER (Foto: )

Het is maar goed, dat er wat weken gepasseerd zijn nadat een steunraadslid van een lokale Vlaardingse partij op de voorpagina van deze krant mocht roeptoeteren, dat er wel wat sportvelden aan de Marathonweg ingeruild konden worden voor woningbouw en DVO’32 maar moest fuseren met Deltasport. Dankzij verloop van tijd is mijn ergernis wat milder geworden. Maar niet verdwenen. Begrijpen doe ik mijnheer nog steeds niet. Punt 1 omdat hij daarmee komt in een tijd waarin de gemeente inzet op tegeltje wippen. Dan maak je je niet populair als je groen naar de eeuwige jachtvelden wilt helpen en laat vervangen door steen. Punt 2, omdat de club die hij van de Marathonweg wil verdrijven zijn zaakjes beregoed voor elkaar heeft en nog recent voor eigen rekening een fonkelnieuw kleedgebouw heeft neergezet. Punt 3, omdat de accommodatie in de Broekpolder te klein is om een fusieclub te huisvesten. Dan moet er weer een miljoentje of wat opgehoest worden om dat te faciliteren. 

door Gerard Verver

Het was trouwens een soort deja-vue en bracht me terug naar het moment, dat VFC enkele decennia geleden tijdens een vergadering van de, inmiddels opgeheven, sportraad verrast werd door gemeentelijke plannen om het sportpark aan de Sportlaan op te doeken en de grond voor veel geld te verpatsen aan projectontwikkelaars. VFC kon verkassen naar de Broekpolder. De voorzitter, die ook deel uitmaakte van die raad en van niets wist, trok wit weg en kreeg bijna een hartverzakking. Zoiets herhaalde zich recent nog een keer toen een raadslid het nodig vond om aan het verlenen van een extra stukje budget voor de herbouw van het in 2019 in de Broekpolder afgebrande clubgebouw de eis te verbinden, dat de gebruikers CION en Deltasport moesten fuseren. En nu dan het derde hoofdstuk uit het boek “Sportclubs tegen je in het harnas jagen.” Deltasport mag dan de Calimero onder de Vlaardingse voetbalclubs geworden zijn, het heeft wel een gepassioneerde achterban. In dat kader wijs ik even op het werk dat door vrijwilligers verricht is om van de kantine een sportkantine te maken. Bij DVO’32 is het niet anders. Het is een gezonde vereniging. En thuis in de Westwijk. Veel in het verhaal van het steunraadslid, die zich zelden op de sportvelden laat zien, duidt op het ontbreken van parate kennis. Zo zou de gemeente bij Deltasport niet in Vlaardingen wonende eerste elftalspelers subsidiëren. Welke subsidie? Trouwens, waarom wordt alleen die club genoemd. Ik kan nog wel wat andere clubs opsommen, waarin veel niet-Vlaardingers het eerste elftal bemannen.

Tegeltje wippen is de inzet van het stadsbestuur. En huizen bouwen. Prima. Maar waarom duurt het zo lang. Zoals op de Kethelweg. De voormalige velden van Fortuna en HVO liggen al jaren jaar braak. Laat het steunraadslid zich daar eerst sterk voor en druk over maken. Niet voor ‘Huizen op de velden’.