Column Bart van der Linden: Zwembad

Column
Afbeelding
(Foto: Bart van der Linden)

Zeg je ‘zwembad’ in Vlaardingen, dan gaat iedereen watertrappelen. Zeg je ‘zwembad verplaatsen’, dan verzuipen we. Wat is er toch allemaal aan de hand met dat ‘zwembad-dossier’? We raken er niet over uitgepraat. Maar toegegeven, er zijn minder leuke onderwerpen waar je het over kan hebben.
Vooruit, zet die borstcrawl maar aan. Duikbril en badmuts op en geef dat water het gevoel dat je zwemt. De gemeente neemt een duik, de inwoners nemen een duik, de mensen uit de zwemwereld nemen een duik en we bevinden ons allemaal tegelijk in het water. Gezellig elkaar natspetteren, dat is wat we doen. Water over en weer gooien, met als resultaat dat iedereen het water uit zijn ogen moet vegen en we aan het eind van de rit niks zijn opgeschoten.
Het verhaal is natuurlijk bekend: er moet een nieuw zwembad komen, maar waar? Verschillende locaties hebben al de revue gepasseerd en in het nieuwste hoofdstuk is er een petitie gestart door Manege Die Flardingha Ruiters om hun locatie te beschermen (zie artikel in de krant van vorige week), want dáár zou het nieuwe zwembad nu moeten komen. Het wordt er ook allemaal niet transparanter op. Partijen buitelen over elkaar heen, mensen zijn boos, verontwaardigd en buiten zwemmen kunnen we nog altijd niet.
Ik chargeer natuurlijk een beetje, dat snapt u wel, maar feit is dat we er zo niet veel mee opschieten. Al jaren wordt immers gediscussieerd over een nieuw zwembad. En wat is er mis met het in 1997 gebouwde zwembad De Kulk? Ook dat werd vorige week opgeworpen in deze krant. Moet dit zwembad wijken voor andere doeleinden? Heeft de gemeente het licht gezien en gaan we maar weer woningen bouwen? Ik ben even in het archief gedoken en ook in 2014 was er al oproer. Er werd in juli dat jaar gedemonstreerd tegen het stopzetten van de subsidie. Nu zijn we tien jaar verder en is er weer gedoe.
Nee, dan kun je beter terugdenken aan het goeie oude Kolpabad en het Holybad. Twee iconische zwembaden. In het Holybad haalde ik mijn A en B diploma en in het Kolpabad zwom ik baantjes tijdens de zwemvierdaagse. Dat waren nog eens tijden! Er was volop vertier en vermaak in de zomer, met half Vlaardingen in en aan het water.
Maar ja, dat is het verleden, helaas. Mooie herinneringen om te koesteren. Terug naar de huidige realiteit. Want: waar komt het nieuwe zwembad? Bij Fortuna? In de Broekpolder? Naast de Vaart, tegenover de Polderpoort? In mijn achtertuin? Zegt u het maar. En mocht het nieuwe zwembad er uiteindelijk komen, dan is dat pas over een paar jaar. WAT? Ja, inderdaad op zijn vroegst pas in 2027, zo staat er in de planning. Tja, dan kunnen we dus nog drie jaar watertrappelen. Ben benieuwd wie er als laatste boven water blijft.