Kunstenaars zien bij felle brand hun scheppingen verloren gaan

Nieuws
Bij het blussen van de brand aan de Waterleidingstraat kwam ook een blusboot te pas.
Bij het blussen van de brand aan de Waterleidingstraat kwam ook een blusboot te pas. (Foto: Flashphoto)

Een uitslaande brand heeft donderdagochtend het werk verwoest van zes beeldend kunstenaars uit Vlaardingen. Het dak van hun loods aan de Waterleidingstraat stortte in. Er was de laatste tijd veel vandalisme in de omgeving van de Oosthavenkade.

Door Kor Kegel

Rond 6.50 uur sloegen de eerste vlammen uit aan de kant van het water, waar Jan van Dorp zijn atelier heeft. Vanwege de dikke rook werd al snel opgeschaald naar grote brand. Binnen waren er meer brandhaarden, die moeilijk onder controle waren te krijgen. Niet alle ateliers brandden uit, maar nadat tien brandweerwagens en een blusboot van Havenbedrijf Rotterdam waren ingezet om het vuur te doven hebben de kunstenaars ook veel rook- en waterschade.
Voor theatermaker Hadewiena Scholten betekent het een dubbele ramp. Bij een heftig ongeluk in Spanje werd haar camper total loss gereden. Onderweg naar huis zei ze zondag vanuit Frankrijk dat ze haar vrijheid en haar werk kwijt is. “Dit is me even te veel.”
Van kunstenaar Leen Vreugdenhil lijkt ook alles verloren te zijn gegaan. Gisteren en vandaag zouden de kunstenaars, onder wie voorts Mirjam Boomert, Rahan Deljo en Klaas Kornaat, de omvang van de schade kunnen vaststellen. Eerder mochten zij het pand niet betreden. De brandweer voerde sloopwerkzaamheden uit. Een deel van de loods moet tegen de vlakte. Er werd ook onderzocht of er asbest in het pand aanwezig is. En er werd sporenonderzoek verricht, want brandstichting wordt niet uitgesloten. In de deels desolate omgeving bij de Nieuwe Maas braken de laatste tijd autobranden uit. Twee weken geleden ging ook een bootje in vlammen op.
Rond 9.00 uur werd donderdag het sein ‘brand meester’ gegeven. Toen de brand uitbrak, was niemand in het pand aanwezig en er zijn geen gewonden. Het is een voormalig bedrijfspand van een maritiem bedrijf. Toen het er wegging, kwam het in handen van de gemeente en konden de kunstenaars het in gebruik nemen.
“Er is veel verloren gegaan,” zegt Jan van Dorp. “Het voelt vreemd, leeg. Zo veel weg… ik begin het steeds meer te beseffen.”
Het atelier van kunstenaar Jan van Dorp brandde binnen één uur volledig af. Via het GoFundMe-platform zijn zijn dochters een inzamelingsactie gestart om hem te helpen zijn atelier weer op te bouwen. Binnen vier dagen is het streefbedrag van €20.000 behaald.
“Dit atelier was zijn inkomen, werkplaats, workshopruimte en door zijn recente diagnose van Reuma een plek waar hij zich terug kon trekken. Al zijn materialen, kunst en apparaten zijn weg. Er is geen werk om naar toe te gaan en ook geen geld/plek om ergens anders aan de slag te gaan”, aldus de campagnetekst
De kunstenaars zullen allen op zoek moeten naar nieuwe werkruimte. “Alles is vooral heel onzeker, maar de enige zekerheid is dat we deze fijne plek kwijt zijn”, zegt Mirjam Boomert. Zij had haar atelier schuin boven dat van Jan van Dorp en het zou kunnen dat haar werk vooral roet- en waterschade heeft opgelopen. “Al mijn werk staat er, van foto-installaties en theaterkleding. Voor de emotionele waarde kun je je niet verzekeren.”
In de loods bevonden zich ook de oefenruimte van een band en de opslagplaats van een verzamelaar. De gemeente Vlaardingen is geschrokken van de brand. Ambtenaren hebben met enkele gedupeerden contact gehad. Er is hulp aangeboden.
In het geval dat er nog creaties en ontwerpen gered kunnen worden, zullen de kunstenaars een tijdelijke plek moeten vinden om alles te stallen. Mirjam Boomert relativeert: “Misschien helpt het dat ik wel vaker tijdelijke installaties maak die ik zelf ook weer afbreek.” Het motto van haar laatste gedicht voor de Voedseltuin aan de Keilehaven in Rotterdam was:

einde en begin

onlosmakelijk met elkaar

verbonden