Huis in huis uit - çolumn Catharina Reynolds

Column
Afbeelding
(Foto: Catharina Reynolds)

Wie heeft er ooit van zichzelf geweten dat er een letter bij zijn generatie hoorde? Onze oma’s behoorden tot de stille generatie, geboren tussen 1925 en 1940. De protestgeneratie is geboren tussen 1940 en 1955. ‘Ik heb de oorlog meegemaakt,’ zullen zij zeggen.

M E E R   D A N   XXX

Maar toen kwam generatie X geboren tussen 1955 en 1970. Vervolgens kwam de patatgeneratie tot 1985 en generatie Y van 1985-2000. En generatie Z tot 2015. Daarna gaan we weer tot de letter A van Alpha over. 

Geen bevolkingsgroep is echter zo omvangrijk als die aangeduid met de letter X. Bijna 4 miljoen X-ers schijnen wij te herbergen. Dat zijn de mensen tussen 53 en 68 jaar. Laatvolwassenen worden ze ook wel genoemd. Het schijnt de groep te zijn die het meest wil verbinden van mensen, groepen, meningen en culturen. Ook de groep met de meeste echtscheidingen, de meest zelfstandige vrouwen. Wat de X-rs goed deden was het opvoeden van hun kinderen, die kregen veel aandacht en duidelijke leefregels mee. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om, wanneer je jongens van een jaar of 15 met een mes op straat ziet dollen.

Hun ouders zijn overduidelijk niet afkomstig uit de generatie X.

Wat nieuw is dat men in onze spreektaal meer en meer praat over de letter X. Vooral sinds de eigenaar van Twitter, Elon Musk, zijn kanaal heeft omgetoverd tot X, waar iedereen naar hartenlust zijn gal kan spuwen en zijn blijdschap kan uiten. Waar men ongebreideld kritiek kan leveren of die nu terecht is of niet. Mensen beschadigen mag.

We twitteren wat af, maar dat zijn absoluut niet alleen de zestigers. Da’s duidelijk.

Al ontstaat er nieuwe consternatie over middel X tegen zelfdoding. Het is verre van ongevaarlijk en zou eigenlijk verboden dienen te worden. Maar er wordt handel in gedreven, omdat er begrijpelijkerwijs nu eenmaal mensen zijn die hun leven willen beëindigen wanneer dat in hun ogen uitzichtloos is geworden. Er is veel gedoe over op het ogenblik. Het is officieel verboden, maar er zijn toch nog best wel mensen die het hebben aangeschaft en het achter in hun klerenkast hebben staan. Voor het geval dat.

Zo krijgt de letter X constant een andere connotatie. Behoorde de X vroeger hooguit tot X-benen, of tot het op school opdreunen van de tafels tot 10. Nu krijgen sommigen de X-factor voor hun podcast wanneer ze hoog scoren.

Zo X-en we wat af. Ben benieuwd wat de volgende X voor betekenis gaat krijgen.

***