Ik zette grote ogen op

Nieuws
Klaas Lelie
Klaas Lelie (Foto: aangeleverd)

Naast het behept zijn met spierreuma - dat gaat met een aantal jaren voorbij volgens deskundigen - heb ik ook last van leeftijdsgebonden maculadegeneratie, de vochtige vorm, maar toch. Een aandoening aan het centrale gedeelte van het netvlies. In de volksmond genoemd ‘de gele vlek’. 

Voorlopig maandelijks een injectie met een of ander goedje. Doet het goed. Je moet er alleen niet bij stilstaan, bij een prik in het oog. Niet pijnlijk, maar een uurtje wazig kijken. Altijd nog beter dan helemaal niet kunnen zien. Vooraf grote ogen opzetten, zo wijd mogelijk, dan gaan er druppels in voor de verdoving. Veel druppels. Veel verdoving.

In een Artis-magazine las ik dat slangen een hoornvlies hebben dat met de huid mee vervelt en als eerste loslaat van het oog. De slang lijkt dan staar te hebben en ziet in die periode bitter weinig. Levert geen gevaar op als je voor hem of haar staat. Maar eenmaal verveld heeft hij of zij weer een nieuw schadevrij hoornvlies. 

De slang kan grote ogen opzetten, maar de ogen kunnen ook lijken op een kattenoog, een doorschijnende knikker met een klein duister vlammetje. Ze rollen bijna uit zijn of haar kop. Angstaanjagend kan het overkomen. Je kan zelfs verdoofd raken van angst. 

Bij de mens is er sprake van een laserbehandeling. Weer wazig zien, voor enige tijd, als het hoornvlies gerepareerd moet worden. Als ik in de zomer een uurtje in de zon zit en ik ga vervellen, wordt het hoornvlies overgeslagen. Sommige dieren hebben een streepje voor gekregen. Kijk maar naar de zebra.

Over zebra gesproken … de ogen staan aan de zijkant van hun hoofd en dat levert een breed gezichtsveld op. Dat geeft weer een voordeel op het waarnemen van indringers. De mens heeft daar camera’s voor nodig. Hoewel het gezichtsveld van een vrouw groot is, groter dan van de man. Een vrouw kan dan ook beter zien dan een man. Als ik naast mijn vrouw loop, ziet zij direct waar ik naar kijk. Ik wist niet dat dit zo was en zette dan ook grote ogen op toen ze me betrapte. Een kwestie van uitkijken geblazen.