Column: ‘Collectes moeten op de Werelderfgoedlijst’

Column
Alphons de Wit.
Alphons de Wit. (Foto: Mabel Böhms)

Westland laat zich weer van haar beste kant zien. De donaties stromen binnen bij de goede doelen in de aanloop naar de grote evenementen.

Schoolkinderen die 41.000 euro bij elkaar spinnen voor Team Westland, gelegenheidszwemmers hebben tot nu toe ruim een ton bij elkaar gebracht in de strijd tegen ALS. Je zou bijna vergeten dat er nog goede doelen zijn die met een deurcollecte proberen de nodige middelen bij elkaar te brengen.

De komende tijd loopt u de kans om rond etenstijd naar de voordeur geroepen te worden. Een vriendelijke collectant of -tante zal u vragen of u nog wat over heeft voor het goede doel. Die collectanten worden daar zelf geen cent wijzer van, ze proberen alleen geld bij elkaar te scharrelen voor Amnesty International, de Nierstichting, het Diabetesfonds, het Longfonds om er maar een paar te noemen. Ik vind dat de deurcollecte hoort op de Werelderfgoedlijst. Er zijn ook mensen die beweren dat zo’n collecte niet meer van deze tijd is. Dat kan, de één houdt nou eenmaal van de moeder en de ander van de dochter.

Wat volgens mij zeker in het Westland niet kan is de onhebbelijke gewoonte van sommigen om de collectant voor joker voor de deur te laten staan, liggend op de bank met een wegwerpgebaar duidelijk maken dat de collectant op moet zouten of nog erger de mensen af te snauwen.

Een organisator van een collecte vertelde me onlangs dat twee van haar trouwe medewerkers de collectebus aan de wilgen hebben gehangen omdat ze het zat zijn met regelmaat geschoffeerd te worden. Triest dat Westlanders hun mede-Westlanders op die manier frustreren en jammer voor de organisatoren die maar weer moeten zien hoe ze de gaten in het rooster gedicht krijgen.

Alphons de Wit