Westland (opnieuw) volop in de landelijke media

Nieuws
Arjen Lubach kijkt bedenkelijk in zijn avondshow na woorden van Remmert Keizer, fractievoorzitter Gemeentebelang Westland.
Arjen Lubach kijkt bedenkelijk in zijn avondshow na woorden van Remmert Keizer, fractievoorzitter Gemeentebelang Westland. (Foto: VPRO)

Opnieuw was Westland gisteren trending in landelijke media. Na de Kick Out Zwarte Piet (KOZP)-demonstratie in november in De Lier, gevolgd door het grote aantal stemmen op PVV in deze gemeente, in december de Lierse ijsbaan die als eerste opende en demonstranten van KOZP die de Westlandse raadsvergadering verstoorden in diezelfde maand, wordt Westland nu aangewezen als het toonbeeld van een gemeente die weigert zich aan de spreidingswet te houden. 

Door Debbie van Eijk

De werkelijkheid is genuanceerder. Inderdaad, de eerste reactie van diverse Westlandse fracties was er een van ‘met de hakken in het zand’. VVD Westland-fractievoorzitter Guus Bakker gaf voor de camera van NOS aan niet te weten hoe hij de steun van de landelijke VVD-afdeling moest zien te verantwoorden naar de Westlandse kiezers. Ook Gemeentebelang Westland antwoordt, in de persoon van fractievoorzitter Remmert Keizer, op de vraag ‘Wilt u zich aan de spreidingswet houden?’ negatief. LPF Westland-fractievoorzitter Dave van Koppen stelt dat er simpelweg geen huizen meer beschikbaar zijn in Westland.

Dat de spreidingswet er komt, is juist vanwege dit soort gemeenten

Hoewel er hier geen asielzoekers naartoe komen, als het aan de meerderheid van de Westlandse gemeenteraad ligt, wijst RTL Nieuws erop dat het wel zal moeten. Bestuurskundige John Bijl zegt zelfs: “Dat de spreidingswet er komt, is juist vanwege dit soort gemeenten”, een mening die Trouw overneemt. In een artikel over hetzelfde onderwerp kopt die krant: ‘Het Westland verzet zich tegen een spreidingswet die het zelf heeft uitgelokt’, en haalt de islamitische basisschool in Naaldwijk aan als een eerder fenomeen waar de gemeenteraad van Westland zich - tevergeefs - tegen verzette. Die school is sinds 2022 actief.

Wet is wet

Er zijn ook fracties die zich níet faliekant tegen de spreidingswet uitspreken, maar min of meer accepteren dat Westland erin mee zal moeten gaan. Zo denkt Kevin Klinkspoor, gemeenteraadslid voor CDA Westland, dat het aantal van ongeveer 700 asielzoekers misschien gedeeld kan worden met andere gemeenten. Benjamin Hofland geeft bij Trouw aan dat de gemeenteraad niet zal kunnen voorkomen dat hier asielzoekers komen te wonen. Ook burgemeester Bouke Arends wees er in een radioprogramma op dat Westland zich zal moeten houden aan de wet.

Weigergemeente

Westland wordt in de media in elk geval neergezet als dé weigergemeente van Nederland. Van NRC tot PowNed. Het sluit aan bij de eerdere berichtgeving in media, zelfs door een Belgische omroep, die Westland als ‘een conservatieve gemeente’ typeert. 

In columns en satirische programma’s wordt Westland stevig op de hak genomen. Of uitgefoeterd. “Koop niets in het Westland”, schrijft historicus Han van der Horst op BNNVara, en: “Wel de lusten, niet de lasten, dat is de mentaliteit. En wie er wat van zegt, kan een grote mond krijgen. Als het daarbij blijft.”

Marcel van Roosmalen zegt op NPO Radio 1: “We leven intussen in een Nederland waar je zonder schaamte hardop kunt zeggen dat je een teringhekel hebt aan asielzoekers en of vluchtelingen, of specifieker Afrikanen en moslims” en wijst erop dat Westland ‘20.000 arbeidsmigranten’ zou uitbuiten in de kassen.

Spot

Arjen Lubach drijft de spot met fractievoorzitters Remmert Keizer en Peter Duijsens (Westland Verstandig). Als Keizer voor de camera van het programma De Avondshow met Arjen Lubach briest: “We laten ons niks opleggen, zeker niet door een stelletje mensen in de Eerste Kamer die een ander besluit hadden moeten nemen”, is Lubachs commentaar: “Zo hoort het te werken hè, de Eerste Kamer vertolkt de wil van de gemeente Westland.” Ook wordt in de show een fragment getoond van een oude raadsvergadering met Duijsens aan het woord: “Wij moeten kijken naar draagvlak in Westland en ik garandeer u, ik geef u op een briefje, dat draagvlak is er niet”, zegt Duijsens daarin, waarna Lubach de logica achter de naam ‘Westland Verstandig’ ter discussie stelt.

De betreffende uitzending van De Avondshow met Arjen Lubach is hier te bekijken.