Levensnavigator Mark Kristel zoekt hulp bij opzetten innovatieve ‘broedplaats’

Algemeen
“Ik wil een creatief platform realiseren met als doel mensen in nood te helpen de juiste weg te vinden in het oerwoud aan hulpverleners."
“Ik wil een creatief platform realiseren met als doel mensen in nood te helpen de juiste weg te vinden in het oerwoud aan hulpverleners." (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – “De betiteling ‘broedplaats’ is geen goede omschrijving voor de opzet die ik voor ogen heb. Het is geen Hellema-opzet maar een sociaal maatschappelijke springplank waarin de mens met een hulpvraag centraal staat. Een plek met slimme bundeling van innovatieve kennis. Eén loket waar je overzicht krijgt bij wie je moet zijn als je de regie over je eigen leven wilt behouden. En waarbij de focus van meerdere hulpinstanties scherp blijft op hetzelfde resultaat. Ga voor die opzet maar eens één passend woord voor bedenken”, zegt Mark Kristel peinzend.

‘Het gaat om de mens, niet het probleem’

Mark is een goed voorbeeld van een omdenker. Een ‘slimme jongen’ van 54 jaar. Hij kijkt graag op een andere manier naar lastige vraagstukken. Creatieve oplossingen vinden staat centraal in zijn werk als adviseur sociale innovatie. Slimmer organiseren. Mark wil een baken zijn in de zee van mogelijkheden die mensen kunnen helpen met vragen op sociaal maatschappelijk gebied.

Oerwoud in hulpverlening

“Ik wil een creatief platform realiseren. Het doel is mensen in nood helpen de juiste weg te vinden in het oerwoud aan hulpverleners. Hun focus scherpkrijgen en helpen bij het maken van de juiste keuzes. Maar dat kan ik niet alleen. Daarom zoek ik mensen die mee willen denken. De ware waarde van de ‘broedplaats’ zit in verbinding maken en kennis te delen. Het gaat altijd om de mens, niet het probleem.”

Slim organiseren

Eerst even voorstellen: Mark Kristel. Hij heeft in 2010 finSo Life Navigator opgericht. Als ‘levensnavigator’ heeft hij al menig complex vraagstuk op sociaal maatschappelijk gebied opgelost. Voor zowel particulieren, ondernemers als de gemeente Zaanstad. Ervaring genoeg. Mark is bovendien voorzitter van het broodfonds Zaans Lokaal, stuurgroeplid van het Zaans Ambassadeurs Autisme Initiatief (ZAAI) en adviseur bij verschillende maatschappelijke organisaties. Zijn doel: door slim te organiseren de leefwereld en systeemwereld met elkaar verbinden zodat ze elkaar gaan versterken. Ronkende volzinnen, maar het gaat Mark om resultaat. Dan moet je ook de taal spreken van de instanties.

Zaanstad heeft rijkdom aan hulporganisaties, maar de juiste weg te vinden is vaak moeilijk

“Maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn om je doel te bereiken”, zegt hij stellig. “Vergis je niet. Zaanstad heeft een rijkdom aan hulporganisaties. Er zijn zoveel mooie mogelijkheden en instanties waar je kunt aankloppen. Maar vaak is de juiste weg vinden moeilijk en is het eindresultaat niet wat je wil. De uitdaging is om te zorgen dat alle instanties aan hetzelfde doel werken.”

Laagdrempelig

“In de ‘broedplaats’ moet je zowel als particulier, zelfstandig ondernemer of als organisatie op laagdrempelige wijze een antwoord kunnen krijgen op je hulpvraag”, legt de inwoner uit Oostzaan zijn idee uit. “Vanuit je eigen leefwereld verbinding maken met de systemen die er zijn om je te helpen.” Ho, stop Mark! Voordat je het weet ga je de taal spreken die ‘Jan met de pet’ niet goed snapt. En dat zou jammer zijn want juist die doelgroep lukt het vaak al niet het juiste loket te vinden bij een hulpvraag.

‘Leefwereldbloem’

Praktijkvoorbeeld: Je bent mantelzorger maar hebt ook een eigen bedrijf. De scheiding maakt het er niet makkelijker op om ook nog op je kinderen te passen. De druk loopt steeds verder op waardoor lichaam en geest ernstig moe en overbelast worden. Wat voor steun kun je krijgen en bij wie? Bij welke loket(ten) moet je aankloppen?


“In de workshop maken we een ‘leefwereldbloem’. Daarin brengen we in beeld wie jij bent, waar je tegenaan loopt en wat je wil. De kern van de bloem ben jij, je bedrijf of organisatie. Het gaat tenslotte om de mens, niet het probleem. Dan volgt een krans met zaken die je wilt bereiken en waar je tegenaan loopt. De bloemblaadjes aan de randen vormen de mogelijkheden en instanties die je kunnen helpen. Welke kansen komen in het proces naar voren? Stel dat een pot met geld mogelijk is, wat wil je ermee bereiken? Een domino-effect in positieve zin.”

Overzicht

Innovatief benaderen staat voorop bij de streekgenoot met een wetenschaps- en ICT-achtergrond. Dat doet hij nu al onder meer door het organiseren van workshops en via de speciaal ontwikkelde Ik Zelf app. Mark heeft een warm en groot netwerk die hij graag professioneel inzet voor het leggen van waardevolle verbindingen. Hij stelt dat de deelnemers vaak verrast worden door het overzicht dat door de leefwereldbloem wordt geboden op de hulpvraag.

Samen één richting op

“Mensen krijgen zo inzicht in wat ze echt nodig hebben. Kunnen scherper de hulpvraag neerzetten bij de hulporganisaties. Dat is vooral belangrijk als er meerdere partijen bij betrokken zijn. Te vaak komt het voor dat er wel vreselijk hard aan wordt gewerkt, maar dat iedereen een andere kant op gaat. Terwijl het moet gaan om samen in één richting werken voor het beste resultaat.”

Aansluitend aan de workshop kunnen de deelnemers aan de slag met de Ik Zelf app. De applicatie biedt middelen om vanuit je eigen leefwereld op weg te gaan naar de oplossing, ook als deze door de tijd heen veranderd. De hulpvraag is concreet in beeld, maar wat is nu van belang? Wie helpt me nu verder op weg? Wat zijn de juiste keuzes?

“De app helpt je bij het maken van vervolgstappen. Je vindt er bijvoorbeeld financiële adviezen. Maar ook kennis van de overheid, in aansluiting op jouw persoonlijke situatie.”

Vloeibaar

In eerste instantie zocht hij voor zijn innovatieve ‘broedplaats’ een vaste ruimte. Daarvoor was Mark ook op de laatste Zaanse Beursvloer te vinden. “Ik kan voor het geven van de workshops prima uit de voeten in de fijne ruimtes die Rob Vooren (ondernemer van Varen in de Zaanstreek) in de Westzijde verhuurd”, zegt hij tevreden. “Maar misschien moet ik ook een camper inzetten om iedere keer op een andere plek in Zaanstreek-Waterland als laagdrempelig ‘loket’ te kunnen werken. De locatie moet net zo vloeibaar zijn als het idee.”


In de workshop leer je aan de hand van een ‘Leefwereldbloem’ in kaart te brengen wie je bent, wat je wil en bij wie je moet aankloppen om je doel te realiseren.

Mark loopt al enkele jaren rond met het idee een innovatieve ‘broedplaats’ op te zetten. Ook bij hem zette corona de plannen ‘on hold’ en moest hij andere dingen doen om domweg brood op de plank te hebben. Maar een goed idee, blijft een goed idee. En dus zoekt hij nu mensen die samen met hem het idee voor een broedplaats van sociaal/maatschappelijke initiatieven verder uit te werken en in te vullen.

“Of het nu gaat om een broedplaats op vaste locatie of mobiel, je hebt bemensing nodig. Misschien moet ik er een stichting van maken”, filosofeert hij hardop.

Wie met Mark mee wil denken over de opzet innovatie broedplaats, of een vraag heeft hoe hij/zij de weg wil (terug)vinden in het leven, kan een mailtje sturen naar: mkristel@finso.nl of een berichtje achter te laten bij de Ik-Zelf pagina op Facebook.

Afbeelding
In de workshop wordt een ‘leefwereldbloem’ gemaakt. Daarin wordt in beeld gebracht wie jij bent, waar je tegenaan loopt en wat je wil.