Pilot met Fix Team Zaanstad helpt Zaankanters energiebewust wonen

Algemeen
Het Fix Team Zaanstad met 'hoofdfixer' Peter van Oostenbrugge recht achter de kruiwagen.
Het Fix Team Zaanstad met 'hoofdfixer' Peter van Oostenbrugge recht achter de kruiwagen. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – Je hoeft eigenlijk niet te vragen of de pilot zal slagen want de lijst met te bezoeken huizen telt binnen een paar maanden al 125 woningen. Daar moet het gloednieuwe Fix Team Zaanstad aan de slag om tochtstrippen te plaatsen, ledlampen in te draaien, radiatorfolie achter de cv-panelen te zetten en andere energiebesparende maatregelen uit te voeren. Het Fix Team staat onder leiding van ‘hoofdfixers’ Jaap Kerkhof en Peter van Oostenbrugge.

Verbazingwekkend hoeveel mensen nog gloeilampen hebben

Vanuit wijkcentrum De Poelenburcht in Zaandam gaan de Fix Team-leden op pad voor het uitvoeren van vooral energiebesparende klussen bij de doelgroep: Zaankanters die het niet breed hebben. Door deze pilot, die in samenwerking is opgezet met de gemeente Zaanstad, Werkom en DOCK Zaanstad, zorgen de ‘Fixers’ dat de bewoners er letterlijk warmer bij zitten.

Twintig ‘Fixers’

“Het is een pilot waarbij eind deze maand wordt gekeken of het een succes is geworden”, legt Peter van Oostenbrugge uit. De 64-jarige Zaandammer heeft vier van de twintig ‘Fixers’ onder zijn hoede. De overige zestien staan onder leiding van zijn mede-hoofdfixer en voeren vooral klussen uit rond het wijkcentrum. Zoals het onderhoud van het Poelenburg strand.

Baan kwijt

Peter heeft zijn hele leven in grafische industrie gewerkt. Hij raakte zijn baan kwijt door de snel veranderende ontwikkelingen in die branche. Daardoor moest hij als 64-jarige noodgedwongen een beroep doen op het UWV. “Een raar gevoel, want ik heb altijd gewerkt. Nou ben ik geen type om thuis te blijven zitten en dus begon ik hier als vrijwilliger om wat omhanden te hebben.”

Via Werkom, het leerbedrijf van de gemeente Zaanstad en Purmerend dat kansen biedt voor werkzoekenden én werkgevers, ging Peter aan de slag en viel hij op als ‘handige klusser’. Met zijn opgedane leidinggevende capaciteiten in zijn vorige banen werd hij gevraagd te solliciteren naar de functie van Hoofdfixer bij de pilot.

Tafels van boomstammen

“Los van het feit dat ik van de generatie ben wiens vader tegen hun zoons zei ‘jongen, wij gaan een schuur bouwen, kom, je gaat meehelpen’ heb ik allerlei dingen in mijn eigen woning verbouwd. Ik ben aardig handig al zeg ik het zelf. Wat m’n ogen zien, maken m’n handen. Zo maak ik ook tafels van boomstammen”, zegt hij laconiek.

Succesformule

Om ervaring op te doen ging Peter eerst meedraaien met de organisatie Jungle Amsterdam. Dit is het onafhankelijke informatie- en adviescentrum voor duurzaamheid in Amsterdam. Ze adviseren, ondersteunen, faciliteren verschillende doelgroepen in Amsterdam Oost om duurzaamheid onderdeel van hun levensstijl te maken. Ook daar wordt gewerkt vanuit vragen van bewoners. Het bieden van objectieve informatie, leggen van verbindingen en het voorstellen van reële oplossingen staat voorop. Het blijkt een succesformule voor de leden van hun ‘Fix Brigade’.

Bakfiets

“In begin was het wel even wennen want we gingen met de bakfiets naar de mensen toe. Door weer en weer is het doortrappen! Het is wel een slimme transportmethode want je auto parkeren in Amsterdam is peperduur. En een parkeerplek vinden kost veel tijd”, zegt Peter over zijn ‘stage’. Tegelijk verbaasde hij zich over de slechte staat van onderhoud en voorzieningen die hij aantrof. “Daar sta je dan ‘drie hoog achter’ in een huis met afgebladderde verf waar in alle lampen nog gewoon de 60 watt gloeilampen volop branden en stroom vreten. De mensen zijn echt verbaasd als je het financiële voordeel uitleg van een ledlamp.”  

Doel pilot

Doel van de Zaanse pilot is tweeledig: Zaankanters in huurwoningen op laagdrempelige en gratis manier helpen met energiebesparende voorzieningen. En mensen zonder werk aan een (deeltijd) baan helpen.

“Dan moet je denken op je eigen niveau. Zo zijn er ‘Fixers’ die bijvoorbeeld niet aan het werk komen door een taalbarrière. Of slechtere geestelijke gesteldheid hebben doordat ze te lang zonder werk zitten. Ook lichamelijke klachten kunnen meespelen waardoor je niet goed aan de bak komt. Zo zijn er zeer enthousiaste Fixers die absoluut willen werken maar niet zo lang achter elkaar. In dit project, dat wordt uitgevoerd in kader van de Participatiewet, werkt ieder op z’n eigen niveau. Het leuke is dat mensen echt blij zijn weer wat zinnigs met hun talenten te kunnen doen”, zegt Peter die zelf ook blij is weer onderdeel uit te kunnen maken van de werkende maatschappij.

Contact leggen

Voor wie nu denkt ‘ik wil ook wel het die handige Fixers in huis‘ is het goed het volgende te weten: benader je woningorganisatie. Zo kunnen bewoners uit met name Poelenburg, Peldersveld, de Rosmolenbuurt en Zaandam Zuid een beroep doen op het Fix Team Zaanstad.

Bij deze pilot werkt deze manier van aanmelden al zo goed dat er al 125 huizen op de lijst staan om te bezoeken en energiezuiniger te maken. Peter: “Tot en met Assendelft hebben we al aanvragen binnen. Er is dus genoeg te doen voor ons.”

Samenwerking

In deze pilot betreft werken gemeente, Werkom en DOCK, de organisatie die in Zaanstad de regie voert over de vier wijkteams Poelenburg, Peldersveld en Hoornseveld, Rosmolenwijk en Zaandam Zuid, samen. Onder DOCK vallen ook twee bovenwijkse teams: Jongerenwerk en Participatiewet. Eind deze maand wordt het Fix Team project geëvalueerd en bekeken of er een vervolg in zit.