‘Het prentenboekproject is inderdaad heel groot geworden’

Algemeen
v.l.n.r. Barry Menger, Harry Slinger en Richard Poot van de Pro Music Studio waar het luisterboek is opgenomen.
v.l.n.r. Barry Menger, Harry Slinger en Richard Poot van de Pro Music Studio waar het luisterboek is opgenomen. (Foto: aangeleverd)

Wat in 2020 begon als stageopdracht voor de toen negentienjarige Matz Ganzeman is uitgegroeid tot een project van formaat. Het is niet gebleven bij een uniek Zaans voorlees- en zoekboek voor kinderen tussen twee en acht jaar. Zo werd het boek opgenomen in de nationale Boekenbingo. De Kleuteruniversiteit, Toonzetters en Juf Joyce Kuenen ontwikkelden er zelfs lesprogramma’s bij voor basisscholen.

ZAANSTREEK – “Zijn vrouw had nog gezegd ‘hij kan niet voorlezen’, maar Harry Slinger heeft juist een hele mooie stem. Hij heeft het meeluisterboek van Sjoerd en de Stapelstad ingesproken. Die is vanaf 25 maart beschikbaar. Bovendien is vanaf die datum ook de tweede druk beschikbaar. Maar daar houdt het nog niet bij op”, zegt Barry Menger, Creative Director en mede-eigenaar van het Zaanse branding- en designbureau Counter Creatives in Zaandam.

Tweede druk Sjoerd en de Stapelstad én luisterboekversie met stem Harry Slinger

Harry Slinger als verteller

“De lesprogramma’s bij Sjoerd en de Stapelstad worden nu gebruikt scholen in Groningen, Meppel, Limburg tot en met scholen in België aan toe”, zegt Barry, terecht niet geheel zonder trots. Het verhaal waarin het kind personage van stadsarchitect Sjoerd Soeters een stapelgek avontuur beleeft gaat over doorzetten, volhouden en nooit opgeven. Met stoere bouwers, gravers, schuivers, tillers en vegers bouwt Sjoerd, met vallen en opstaan, een knotsgekke stapelstad. Op de tekeningen komen typisch Zaanse plekjes voor als decor voor het avontuur. En bekende Zaankanters als onze Westzaanse zanger Harry Slinger.

De Drukwerk zanger vertelt op meeslepende wijze de knotsgekke belevenissen van de hoofdpersoon. Aangevuld met geluiden van onder meer vogels, de stad, het bouwen, auto’s en het omslaan van de pagina’s zodat je weet op welke pagina je moet kijken om aan te sluiten.

Sjoerd Bouwlab

Inmiddels reizen er ook Sjoerd ‘stapeltafels’ door het land. Daarmee kunnen basisschoolleerlingen hun creativiteit de vrije loop laten en, net als Sjoerd, de ‘stapelstad’ nabouwen. Ook zijn er online veel extra’s te vinden, waaronder Sjoerds Stapellied van Toonzetters, video’s en kleur- en knutselplaten. En daar blijft het niet bij. In mei verschijnt er een Sjoerd voorleesvideo en wordt de laatste hand gelegd aan een mobiel Sjoerd en de Stapelstad Bouwlab. Dat moet vanaf volgende maand langs scholen en evenementen in Zaanstreek-Waterland trekken.

Sjoerd-voorstelling in de maak

Is het zoekboekproject niet een beetje boel uit z’n krachten gegroeid? “Het is inderdaad heel groot geworden”, lacht Barry die zich gelukkig prijst dat hij daarvoor de ruimte en de hulp krijgt van zijn compagnon Raymond Bresching. “Ik had niet gedacht dat het zo groot ging worden. En het stopt nog steeds niet bij deze tweede druk. Toneelgroep Valentijn Producties werkt aan een Sjoerd-voorstelling waarmee ze in oktober langs scholen en theaters door Nederland gaan toeren.”

Tweede druk

Het kantoor van Barry lag december 2020 vol dozen met gedrukte Sjoerd boeken. Die zijn nu zo’n beetje allemaal op. De laatste boeken van de eerste druk gaan de deuren uit naar een speciale doelgroep: Oekraïense kinderen die naar de Zaanstreek zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld in hun land.

Donatie

“Als je een tweede druk maakt, is er natuurlijk altijd overlap met de eerste druk” vertelt Barry Menger. “In dit geval gaat het om 100 tot 150 boeken. Die doneren we graag aan Oekraïense kinderen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land. Speciaal daarvoor is een vertaalboekje in het Oekraïens gemaakt, zoals eerder ook gemaakt is in het Engels, Duits en Turks. Zo kunnen ouders het verhaal van Sjoerd in hun eigen taal aan de kinderen voorlezen. Ik hoop dat ze hiermee, al is het maar heel even, de oorlog kunnen vergeten en dat ze zich hierdoor nog meer thuis voelen in Nederland.”

Verbeteringen

In de tweede druk van het boek zijn ook een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo kunnen kinderen hun naam in het boek schrijven, is de hardcover is voorzien van een nieuw en glimmend design en zijn de pagina’s net iets minder donker. Ondanks al deze verbeteringen is de prijs van het boek verlaagd: de tweede druk kost 14,99 euro.

“Van veel kinderen is het inmiddels het lievelingsboek en daar zijn we echt heel trots op. De 5 sterren op bol.com en dat we na een jaar alweer naar de tweede druk gaan, zijn daar een bevestiging van. Met de extra’s, zoals het meeluisterboek, zijn we ervan overtuigd dat kinderen en ouders nog meer voorleesplezier gaan ervaren.”

Kortingsbon

Ook nieuw bij de tweede druk is de kortingsbon voor een overnachting in het Inntel Hotel, oftewel de ‘echte’ Stapelstad in Zaandam. “We kregen bij het bezoeken van scholen vaak de vraag of de stapelstad echt was en of je er dus heen kon”, vertelt Barry. “Daarop hebben we contact gezocht met Marketing Zaanstreek en het Inntel Hotel en samen met hen deze leuke kortingsactie bedacht.”

Sjoerd en de Stapelstad heeft een harde kaft, telt 48 pagina’s met prachtige illustraties en is ook een draai- en zoekboek. Het verhaal is bedacht door Barry Menger. De illustraties zijn van het jonge illustratie talent Mats Ganzeman (21 jaar).

Het boek is te bestellen bij de lokale boekhandel of op www.stapelstad.nl.

De omslag van Sjoerd en de Stapelstad.