Vleermuizen Zaanstad voor het eerst in kaart gebracht

Algemeen
Monique Zonneveld met batlogger (geluidsvanger om locatie te bepalen) en warmtecamera (om ’s nachts beelden te maken).
Monique Zonneveld met batlogger (geluidsvanger om locatie te bepalen) en warmtecamera (om ’s nachts beelden te maken). (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD – Ze is er reuzeblij mee; de warmtecamera die dit voorjaar kon worden aangeschaft en waarmee ze eindelijk ’s nachts de populaties vleermuizen in Zaanstad visueel kan monitoren. Sinds Monique Zonneveld van Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (en van nog veel meer initiatieven op het gebied van natuurbescherming) zich verdiept in vleermuizen is ze in de ban van de vliegende zoogdieren. Ze is drukdoende om de populaties in kaart te brengen om zo de diertjes te kunnen beschermen, onder andere tegen lichtvervuiling en woningisolatie zonder onderzoek of er vleermuizen in de spouwmuren verblijven. Ze roept alle inwoners op om haar te tippen als ze vleermuizen signaleren. En wie wil kan ’s nachts mee op vleermuisexcursie.

Door CM Media

Moniques fascinatie voor vleermuizen startte een paar jaar geleden, toen na een motie van GroenLinks de gemeente Zaanstad liet onderzoeken hoe de biodiversiteit in de gemeente kan worden gemeten en gevolgd. Een van de onderdelen was het samenstellen van een groep die vleermuizen zou gaan monitoren.

Monique: “Ik heb me aangemeld en kreeg les van een vleermuisexpert. Daarna heb ik een cursus over vleermuizen gevolgd. Ik werd enorm getriggerd door het reilen en zeilen van de diertjes. Er ging een hele wereld voor me open. Vogels waren altijd mijn drijfveer om me in te zetten voor natuur. Nu kwamen de vleermuizen erbij.”

Batlogger

“Om te kunnen onderzoeken waar vleermuizen zich bevinden, wilde ik heel graag dat Kontakt Milieubeheer Zaanstreek een batlogger zou aanschaffen. Dat is een apparaat dat geluiden van vleermuizen kan opvangen zodat je hun locatie kunt bepalen. Tot die tijd had ik er maar een paar weken per jaar de beschikking over. Dat lukte en zo kon ik elke nacht op pad. Maar om te zien om welke soorten het gaat, had ik toch echt een warmtebeeldcamera nodig. Via goede doelen is het geld bij elkaar gekomen. Het is geweldig om de vleermuizen nu echt goed in kaart te kunnen brengen. Ja hoor, ik neem ook mensen mee. Ze kunnen zich aanmelden via de Facebookpagina Monitoring Vleermuizen in Zaanstad. Daar kan iedereen zijn of haar informatie rondom vleermuizen in Zaanstad delen, een melding maken of informatie opvragen.”

‘Vleermuizen eten in de nacht eten dagelijks honderden insecten’

Doel van Moniques acties is om meer aandacht voor deze beschermde diersoort te krijgen, zodat ze worden beschermd. “Vleermuizen maar ook gierzwaluwen en huismussen leven onder dakpannen en spouwmuren. Wees dus waakzaam als je jouw huis laat isoleren. Wat ik mis in publicaties over het isoleren van huizen is dat je rekening moet houden met de dieren. Het is belangrijk om een deskundige in te schakelen om te controleren of zich dieren in de spouw bevinden.”

Lichtvervuiling

“Ook lichtvervuiling verstoort de leefomgeving van vleermuizen”, vervolgt ze. “Waar nu vleermuizen leven, komen her en der nieuwbouwwijkjes. Ik houd mijn hart vast wat dat doet met de populaties. Wij adviseren spaarzaam te zijn met buitenverlichting, vooral rondom water en in het buitengebied. Je kunt ook denken aan de aanschaf van vleermuiskasten -bevestigen aan een boom of het huis. Meer groen in de tuin is ook belangrijk; groen trekt insecten aan en zijn voedselbron voor vogels en vleermuizen.”

De vleermuizen die in Nederland leven zijn supernuttig, zo geeft Monique aan. “Ze eten allerlei hinderlijke of voor de landbouw schadelijke insecten. Elke soort heeft zo zijn voorkeur: de grootoorvleermuis bijvoorbeeld, houdt van nachtvlinders, ook die van de eikenprocessierups. De watervleermuis maak je blij met muggen. Zonder de watervleermuis zouden diverse waterrijke woonwijken bedolven worden onder muggen. Want omdat vleermuizen per nacht ruim een kwart van hun lichaamsgewicht moeten eten, eten ze duizenden insecten zoals motjes, kevers en dus ook muggen weg.”

Kontakt Milieubeheer Zaanstreek zet de meetgegevens op www.waarnemingen.nl. Zoek op de gebruiker Kontakt Milieubeheer Zaanstreek batlogger. Als de gegevens worden goedgekeurd, dan komen ze op de Nationale Database Flora en Fauna (NDFF) en kunnen ecologische bureaus die natuurrapporten opmaken voor bijvoorbeeld projectontwikkelaars deze gegevens ook inzien en rekening houden met de vleermuis.