Rico Hop winnaar Hotze de Roosprijs

Algemeen
De bekendmaking van de winnaar op het podium.
De bekendmaking van de winnaar op het podium. (Foto: PASCAL FIELMICH)

Kinderboekendebutant Rico Hop is zeer verheugd met zijn prijs. “Ik schrijf voor kinderen. Ze kunnen om allerlei redenen een boek wegleggen. Deze prijs, juist omdat kinderen de jury zijn, is een hele eer. Prachtig om kinderen aan het lezen te krijgen.” Veel fantasie hebben helpt hem om een verhaal te schrijven, zegt hij. “Eigenlijk ben ik in een vat fantasie geboren.”

ZAANDAM - Rico Hop heeft de Hotze de Roosprijs gewonnen met zijn debuut ‘Dwars & Co’. De schrijver ontving een cheque van € 4.500,- uit handen van wethouder Cultuur Wessel Breunesse. De twee andere finalisten - Tim van den Berg met ‘Nog één dag’ en Tijs van Marle met ‘Knots’ - ontvingen ieder een aanmoedigingsprijs van € 750,-. De prijs voor het beste boekverslag is voor groep 6 van Tamarinde in Zaandam, de klas van Juf Ellen. De leerlingen worden beloond met een schoolreisje naar het Kameleondorp in Friesland.

Vele kraampjes

De kinderboekenmarkt, alle activiteiten en de uitreiking van de Hotze de Roosprijs trok veel bezoekers. ‘Het lijkt wel een kinderfestivalterrein’, zegt een moeder. De kinderen vermaken zich prima met knutselen bij de Muizenhuisstand, luisteren en kijken naar de optredens van Fluxus, en het slenteren langs de vele kraampjes, waar ze ‘zomaar’ hun favoriete schrijvers tegenkomen. 

Finalist Thijs van Marle schreef zijn debuut ‘Knots’. De schrijver uit Castricum had ook een kraam geboekt en vond het geweldig om al de lezertjes langs te zien komen en met ze te praten. ‘Volgend jaar kom ik weer!’

Met plezier lezen

Wethouder Breunesse was tevreden. ’Wat een fantastische boeken hebben de finalisten geschreven. Het winnende boek is spannend, grappig en heeft prachtige illustraties van Bas Schel. Lezen is naast leuk ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Leuke boeken zorgen dat kinderen met plezier lezen en zo gemakkelijker een boek pakken. Het opent je wereld, kinderen lezen over dingen die ze in het dagelijks leven niet altijd zullen tegenkomen. De kleine Dwarsliggers in dit boek zullen veel kinderen ook wel aanspreken, kan ik me voorstellen.’

Zaanse Kinderjury

De jury bestaat uit leerlingen van groep 6 en 7 van zestien Zaanse basisscholen. De leerlingen lazen vier maanden lang de zestien genomineerde boeken van debuterende kinderboekenschrijvers en schreven daar boekverslagen over. Vervolgens brachten zij hun stem uit op hun favoriete boek. De klas met de beste boekverslagen won het schoolreisje naar het Kameleondorp. Een attractiepark in het Friese plaatsje Terherne, geheel gewijd aan de gelijknamige boekenserie van Hotze de Roos.

Grappig en avontuurlijk

De leerlingen vonden het winnende debuut erg geslaagd. In het juryrapport staat onder andere: ‘Het was spannend, maar ook heel grappig en het loopt goed af.’, ‘Ik bewonder dit boek, want de tekst is prachtig bedacht en de plaatjes zijn ook heel mooi. Er zit avontuur in en het is ook heel grappig. O ja, de kaft is ook heel aantrekkelijk.’

Hotze de Roos

De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleon-boeken, die in Krommenie woonde. Daar schreef hij zijn beroemde boekenserie over de tweeling Sytze en Hylke Klinkhamer die met hun boot De Kameleon allerlei avonturen beleven. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in onze stad. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een prijs heeft voor een debuterend kinderboekenschrijver. Op deze manier wil de gemeente het lezen door kinderen op de basisschool stimuleren en debuterende kinderboekschrijvers een steun in de rug geven.

Voor meer informatie over de Zaanse Kinderjury en de Hotze de Roosprijs, zie www.hotzederoosprijs.nl

Rico Hop heeft de Hotze de Roosprijs gewonnen met zijn debuut ‘Dwars & Co'.