‘Door dit project besef ik hoe leuk mijn eigen woonplaats is’

Algemeen
Suus (links) en Rona Brinkkemper legden vorige week donderdag de laatste hand aan hun kunstwerken die vanaf donderdag 19 januari te zien zijn bij ARTzaanstad.
Suus (links) en Rona Brinkkemper legden vorige week donderdag de laatste hand aan hun kunstwerken die vanaf donderdag 19 januari te zien zijn bij ARTzaanstad. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – “Met dit project dagen we onze leerlingen extra uit het beste van zichzelf te laten zien in relatie hoe ze tegen de Zaanstreek aankijken”, zegt Jan Jaap Doeven, mentor klas V4X van het Sint Michaël College uit Zaandam. Afgelopen donderdag werden de laatste penseelstreken gezet op de kunstwerken die de studenten hebben gemaakt in het project ‘Identiteit’. Op initiatief van Marketing Zaanstreek hebben het Sint Michaël College, Fluxus en ArtZaanstad de handen ineengeslagen om kunstproject op te zetten voor de vierdejaars VWOXtra leerlingen. Het resultaat wordt donderdag 19 januari letterlijk ‘uit de doeken’ gedaan bij ARTzaanstad als start van de kleurrijke expositie.

Marketing Zaanstreek aanjager Zaanse kunstproject met partners Sint Michaël College, Fluxus en ArtZaanstad

Kleurrijk zijn de werken van de leerlingen zeker. Afgelopen donderdag legden ze de laatste hand aan hun kunstwerken. Het gonsde van de creativiteit in maar liefst drie Fluxus lokalen. Daar waar wekenlang enthousiast getekend en geschilderd. Mentoren Jan Jaap Doeven en Jeffrey Wouda hielden een oogje in het zeil, bijgestaan door onder meer beeldend kunstenaar Kinga Wieczorek. Die toonde zich al blij verrast met het resultaat.

Creativiteit 

“In het project komen vragen aan de orde als wie ben ik? Waar ga ik naar toe? Wat vind ik in de Zaanstreek? Of niet… Hoe kijk ik aan tegen de Zaanse industrie? Betekent dat vervuiling of werkgelegenheid? En wat valt je op buiten de schoolmuren? Wat zie je als je op je fiets zit? Daarom is het zo goed dat de leerlingen bij Fluxus aan hun project kunnen werken”, licht Jan Jaap Doeven tevreden toe.

Leerlingen uitgedaagd na te denken over zichzelf én de Zaanstreek

Het initiatief voor dit project komt van Marketing Zaanstreek. “We zochten naar meer connectie met de jongere doelgroep. Daarom hebben we het Sint Michaël College benaderd voor samenwerking. Het project ‘Identiteit’ werd bedacht door Danielle Peereboom, mentor van de VWOXtra leerlingen. De leerlingen worden tijdens dit project uitgedaagd om na te denken over hun eigen identiteit; wie zijn zij en wat zijn belangrijke pijlers in hun leven. Hoe belangrijk is omgeving en hoe verbonden voelen zij zich met hun omgeving?”, licht Nienke Aussems, Projectmanager bij Marketing Zaanstreek toe.

Voorbereidend op dit project heeft ze een presentatie gegeven over het ‘Zaanse DNA’ en hoe Marketing Zaanstreek dit meeneemt in hun storytelling qua marketing. “Het was gelijk een leuke middag. De leerlingen waren heel enthousiast.  Daarna zijn scholieren bij Fluxus aan de slag gegaan met het maken van de kunstwerken. Zij mochten gebruik maken van verschillende materialen, waaronder cacaopoeder, rijst en Verkadeverpakkingen (verwijzing naar de Zaanse voedselindustrie). Want hoe leg je in een schilderij vast hoe je bijna dagelijks door de naar cacao geurende straten naar school fietst? Door bijvoorbeeld de achtergrond van je schilderij te besprenkelen met cacaopoeder.”


Ook de creatieve uitingen van Timo Boomsma, Mariska Wouda en Declan Tijms (v.l.n.r.) worden geëxposeerd bij ARTzaanstad.   

Wat maken de leerlingen?

Hoog tijd om eens de mening van de leerlingen zelf te polsen. Mariska Wouda (16) heeft zich laten inspireren door een silhouet. “Wat speelt er in mijn hoofd en hart? Ik heb het Zaanse huisjes-groen in mijn ontwerp verwerkt en tulpenkleuren. Dat is wel meer Nederlands, maar je ziet ze ook in de Zaanstreek. Mijn werkstuk heet ‘should I stay or should I go’.”

Duyvis

Scheikunde fan Declan Tijms (15) wil met zijn kunstwerk met de titel Inside de term ‘Inzicht’ centraal stellen. “Inzicht in jezelf, wie je bent. Wat je leuk vindt. In mijn geval is dat ook gamen en tennis. Daarom zie je Mario terug. Maar ook Donald Duck. Het Zaanse aspect is voor mij Duyvis.” Hij kijkt met plezier naar het project. “Het geeft mij ook meer inzicht over de Zaanstreek.”

Leeg kruis?

Waar sommige scholieren in hun schulp kruipen als er plotseling een journalist vragen aan ze wil stellen heeft Timo Boomsma (15) geen last van. Hij haalt de schrijver zelfs terug naar zijn lokaal om uitleg te geven over zijn project met de titel ‘Het lege kruis’. “Het geloof staat centraal in mijn leven”, stelt hij nadrukkelijk. Het logo van de school komt ook terug in zijn werk, E=mc², de formule uit de relativiteitstheorie van Albert Einstein maar ook een paar drumstokken. Plus de logo’s van zijn eigen kerk Jerehsalem uit Poelenburg en het beeldmerk van Marketing Zaanstreek: Zaans.nl

Op de vraag waarom een leeg kruis? spijkerde Timo de kerkelijke kennis van de journalist bij door te stellen dat katholiek gelovigen een kruis waar Jezus aan hangt hebben en protestanten alleen het kruis zelf als teken van hun verbondenheid met God. Helder, beste Timo!

Beschuittoren

In een ander lokaal legt Suus (15) – mijn achternaam hoeft er niet bij – de laatste hand aan ‘Zomer in Wormer’. Een kleurig, bloemrijk werk. “Door dit project besef ik hoe leuk mijn eigen woonplaats is. Het heeft mijn beeld van Wormer veranderd.” De beschuittoren heeft een prominente plek in haar kunstwerk gekregen. Maar ook wat ze graag doet is in beeld gebracht. Zoals varen in het Zwet en feestjes bezoeken.

Naast Suus werkt Rona Brinkkemper aan haar ‘Ik en Zaanstad’. Een groot silhouet, die haarzelf voorstelt, is vergezeld van vrolijk zwevende muzieknoten en een stralende zon. “De dingen die ik leuk vind komen er ook in terug. Zoals voetballen, muziek, lekker eten en genieten van de zon.”

ARTzaanstad

Ook deze twee vrolijke scholieren hebben, net als de andere leerlingen die we spraken, veel plezier beleefd aan dit project. De laatste penseelstreken zijn gezet en wat nu wacht is hun deelname vanaf donderdag 19 januari aan de expositie bij ARTzaanstad. De officiële opening is om 15.30 uur.

“Spannend en heel leuk dat ook andere mensen dan onze familie het resultaat gaan bekijken. Moeten we dan ook tekst en uitleg geven over onze werkstukken?”, vragen ze zich af. 

De werken van de Zaanse studenten maakt onderdeel uit van de expositie De Zaanse Connectie. Daarin geven zes Zaanse kunstenaars hun creatieve visie op de Zaanstreek. Ook zijn er meubels van gerecycled materiaal te zien die ontworpen zijn door studenten van Zaanse scholen. Dit maakt deel uit van de lokale Circular Challange van de Green Business Club. De expositie is te bewonderen tot en met 12 februari. De toegang is gratis. 

Ook de creatieve uitingen van Timo Boomsma, Mariska Wouda en Declan Tijms (v.l.n.r.) worden geëxposeerd bij ARTzaanstad.