‘Kussende’ planeten leveren fraaie foto op

Algemeen
Jupiter en Venus naast elkaar aan de sterrenhemel.
Jupiter en Venus naast elkaar aan de sterrenhemel. (Foto: Sacha van Rietschoten)

WORMER - Vandaag gaan ze al weer een stukje verder uit elkaar, maar het fenomeen is de komende weken nog goed te zien als de hemel onbewolkt blijft: Jupiter en Venus die praktisch naast elkaar aan de hemel staan. Vooral aan het begin van de avond, tussen zonsondergang en ongeveer 20.30 uur, ‘kussen’ de planeten elkaar als je kijkt in de richting van het noordwesten. Als je je arm strekt, zie je dat je pink net tussen de twee planeten past. 

Vanwege de heldere frisse nachten was dit bijzondere fenomeen makkelijk te zien afgelopen week. Bijgaande prachtige foto is gemaakt in Wormer door Sacha van Rietschoten. De meest heldere planeet is Venus, het bolletje rechts. Ondanks het feit dat Jupiter veel groter dan Venus lijkt deze planeet nu groter. Dat komt doordat Venus dichter bij de aarde staat waardoor deze planeet groter lijkt. Wie het geluk heeft door een telescoop te kunnen kijken, kan zelfs de wolkenbanden van Jupiter zien.

Na het noorderlicht dat we zelfs in ons land konden zien worden we nu getrakteerd op de fraaie samenstand van de grootste planeet van het zonnestelsel en het ‘zusje van de aarde’. Voor de feitenliefhebbers: dichtbij is een relatief begrip. De planeten staan nog altijd zo’n honderden miljoenen kilometers van elkaar verwijderd. Maar mooi is het zeker om te zien!