Het Juridisch Loket

Met de billen bloot

Algemeen
Als grappen maken op de werkvloer ter ver gaat...
Als grappen maken op de werkvloer ter ver gaat... (Foto: aan geleverd)

ZAANSTREEK - Marco werkt bij een groot productiebedrijf. Hij staat onder collega’s bekend als grote lolbroek. Als geintje heeft Marco de broek van een vrouwelijke collega naar beneden getrokken. Hierdoor kwam ze in het bijzijn van collega’s met blote billen te staan. Hierop heeft zijn werkgever Marco op staande voet ontslagen. Marco is het er niet mee eens. Op de werkvloer heerst volgens hem nu eenmaal een bepaalde cultuur waar dit soort grappen bij horen. Hij vecht het ontslag aan bij de rechter.

‘Op de werkvloer heerst nu eenmaal een bepaalde cultuur waar dit soort grappen bij horen’

Bij een ontslag op staande voet eindigt een arbeidscontract direct. Dat mag alleen als de werkgever een dringende reden heeft voor het ontslag. Ook moet hij de reden direct vertellen.

Er mag niet veel tijd zitten tussen de gebeurtenis en het ontslag. De werkgever moet de dringende reden bewijzen.

Als je het niet eens bent met het ontslag en de werkgever dit ook niet terugdraait, dan moet je naar de rechter. Dit moet binnen twee maanden. Anders kun je niet meer tegen het ontslag protesteren. In het geval van Marco vond de rechter dat er sprake was van een bijzonder ernstig feit. De betreffende vrouwelijke collega is in het bijzijn van andere collega’s op vernederende wijze te kijk gezet. De kans dat zij nog lang slachtoffer blijft van deze ‘grap’ is groot. De rechter houdt het ontslag van Marco dan ook in stand.

Heb je ook een vraag over ontslag of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag inloopspreekuur van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag van 09.00 tot 11.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur met het nieuwe gratis telefoonnummer 0800-8020.