Inloopavond over nieuw bestemmingsplan dorpslint Krommenie

Algemeen
De gemeente wil verdere aantasting van de historisch waardevolle lintbebouwing voorkomen. Pareltjes als dit houten gebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Noorderhoofdstraat moeten bewaard blijven en niet ondersneeuwen door hoogbouw.
De gemeente wil verdere aantasting van de historisch waardevolle lintbebouwing voorkomen. Pareltjes als dit houten gebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Noorderhoofdstraat moeten bewaard blijven en niet ondersneeuwen door hoogbouw. (Foto: Dirk Karten)

KROMMENIE – De gemeente Zaanstad werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het dorpslint van Krommenie. Hierbij wil de gemeente het historische dorpslint beter beschermen. Het dorpslint bestaat uit De Vlusch, de Noorder- en Zuiderhoofdstraat en het Vlietsend.

In het huidige bestemmingsplan zijn in deze straten bouwvolumes toegestaan die niet passen bij het kleinschalige karakter. De gemeente wil verdere aantasting van de historisch waardevolle lintbebouwing voorkomen.

Uitgangspunten

Vorig jaar april heeft de gemeenteraad al de uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan vastgesteld. Daarom komen zaken ter sprake als het leidend maken van de bestaande hoofdbebouwing. Waar nog gebouw mag worden in bestaande hoofdbebouwing is in het nieuwe bestemmingsplan aangegeven. Nieuwe hoofdgebouwen zijn uitsluitend toegestaan aan het lint/de straat, bijgebouwen staan aan de achterzijde van het perceel. Ook staat aangegeven wat er mag gebeuren met de stroken die tussen de straat en de hoofdgebouwen ligt. In die stroken is parkeren niet toegestaan maar krijgt het een tuinfunctie, uitzonderingssituaties daargelaten.

Bouwhoogtes

In het bestemmingsplan zijn ook zaken vastgelegd als bouwhoogtes en bestaande goot- en nokhoogtes van kappen. In het achtererfgebied wordt in een strook langs de Durgsloot geen nieuwe bebouwing toestaan. Daar mogen uitsluitend vergunningsvrije bouwwerken worden toegestaan.

Inspraakrondes

Bij het besluit de raad een amendement aangenomen. Daarin staat dat met projectontwikkelaars, bewoners, eigenaren, ondernemers en andere belanghebbenden wordt besproken welke ruimte er in het nieuwe bestemmingsplan zou moeten blijven voor nieuwe ontwikkelingen in het lint. In de participatiebijeenkomsten van vorig jaar zijn ideeën voor het nieuwe bestemmingsplan opgehaald. In werkgroepen hebben bewoners, eigenaren en winkeliers meegedacht over welke ruimte er in het nieuwe bestemmingsplan zou moeten blijven voor nieuwe ontwikkelingen en is het voorontwerp gepresenteerd.

Tijdens een fietstocht langs cultuurhistorische waardevolle plekken zijn de uitgangspunten voor het bestemmingsplan besproken en aan de hand van concrete voorbeelden ter plekke toegelicht.

Inzage in de plannen

Het ontwerpbestemmingsplan ligt ter inzage op www.ruimtelijkeplannen.nl. Tot en met 3 mei 2023 is het mogelijk schriftelijk een zienswijze in te dienen bij de gemeenteraad. Na de terinzagelegging en beantwoording van de zienswijzen gaat het bestemmingsplan naar de gemeenteraad ter vaststelling.

Inloopavond 3 april

Op 3 april is er een informatieavond over het ontwerpbestemmingsplan Lint Krommenie. De avond begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in het gebouw van Speeltuinvereniging Blok, Doctor Kuijperkade 5. Daar zijn ook de stukken in te zien en bestaat de mogelijkheid vragen te stellen aan de aanwezige ambtenaren van de gemeente.

Wat staat er in het bestemmingplan over dit vervallen pand op de grens van de Zuiderhoofdstraat en het Vlietsend?