Afbeelding
Foto: Joke Huijser-Spekken

Vogelkijkdag bij Fort bij Krommeniedijk

Algemeen

KROMMENIEDIJK - Landschap Noord-Holland heeft vrijdag 15 februari de sluizen bij de weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk opengezet. De weilanden kwamen daardoor langzaam onder water te staan en dit trekt heel veel vogels. Op het hoogtepunt van de voorjaarstrek, zondag 10 maart, is er een vogelkijkdag. Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen: iedereen is welkom op het fort, met uitzicht op de natte weilanden.

Boswachter Chris Rost: "Binnenkort komen de eerste grutto's aan in Nederland. Na een lange vlucht vanuit Afrika heeft onze nationale vogel een grote behoefte om zijn buikje rond te eten. Zij komen naar Fort K'IJK voor ze doorvliegen naar hun broedgebied, dichtbij of verder weg. Door langzaam water op het land te zetten, inunderen heet dat, komt het voedsel makkelijk beschikbaar en voelen zij zich met hun pootjes in het water ook meteen veilig. Niet alleen de grutto profiteert hiervan, maar ook de andere steltlopers en eenden. Zij verzamelen zich met vele honderden, soms wel duizenden rond Fort K'IJK en dat is vanaf de Lagendijk te zien. Een prachtig gezicht en met een beetje geluk schuift een slechtvalk of een andere roofvogel aan bij dit tafeltje dekje."

Bij Fort K'IJK zelf staat die dag de koffie klaar. Het gerestaureerde fort is ook een beschermd en begeleid wonen locatie van De Heeren van Zorg. Zij heten bezoekers hartelijk welkom in de theeschenkerij. Daarna kunnen mensen met de audiotour het nieuwe belevingscentrum over Natuur & Landschap bezoeken. Stemmen van de fortwachter en boswachter nemen bezoekers mee op ontdekking langs de lichtlijn. Ook zijn er rondleidingen, verzorgd door de fortwachter. Aan de kinderen is eveneens gedacht. Een paar keer wordt het spel Soldaat van de Stelling gespeeld. Het is een soort megaganzenbord dat de kinderen als levende pionnen spelen.

De toegang tot het fortterrein en het belevingscentrum bedraagt 3 euro. Beschermers betalen 2 euro en kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Consumpties dienen mensen apart te betalen. Honden kunnen niet worden toegelaten. Het fort is te vinden aan Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Vanwege beperkte parkeerruimte, vraagt de organisatie bezoekers op de fiets te komen. Wanneer het parkeerterrein vol is, is parkeren bij Lagendijk 33 mogelijk, ongeveer 20 minuten wandelen door de natuur naar het fort.

Boswachter Jeroen Engelhart: "Wees er zondag 10 maart bij, want vanaf het fort zijn de weilanden uitstekend te overzien. Daarna is het ook over, want na vrijdag 15 maart willen we de weilanden weer droog hebben. Dan kunnen de grutto's, kieviten en tureluurs er hun nesten bouwen. Vogelaars van Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en de boswachters maken samen met u een indrukwekkende lijst met waargenomen vogelsoorten. Denk aan de grutto, goudplevier, slechtvalk, wintertaling of wulp. Meestal wel minstens 50 vogelsoorten. Dus kom die zondag kijken tussen 10.00 en 16.00 uur."

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Kind komt met step onder busje terecht in Zaandam 112-nieuws 5 okt, 17:51
Afbeelding
Foto-expositie in Zaansgroen Uitgaan 5 okt, 13:09
Afbeelding
Romantiek in de Vermaning Zaandam Uitgaan 5 okt, 13:05
Afbeelding
Swingfolkband Unicorn in Jisperkerk Uitgaan 5 okt, 12:58
Afbeelding
Rust boven Zaanstad-Noord door onderhoud Polderbaan Algemeen 5 okt, 10:52
Afbeelding
Gratis trainingen tijdens Week van de Veiligheid Algemeen 5 okt, 10:51
Afbeelding
Eigenzinnige mix folk-rock-blues-cajun Uitgaan 5 okt, 10:31
Afbeelding
Geslaagde voorstelling ‘Driemaal de stad’ Uitgaan 5 okt, 08:38
Afbeelding
Sfeervolle dagstart dankzij Zonfotografe Simone Bank Algemeen 5 okt, 08:36
Afbeelding
Met korting kennis maken met heropende Wereldkeuken Westzaan Algemeen 4 okt, 16:42
Afbeelding
The Beatles Revival in de Bullekerk Uitgaan 4 okt, 15:05
Afbeelding
Zaans Zilver zoekt zestigplussers die dol zijn op zingen en acteren Uitgaan 4 okt, 11:25
Afbeelding
Sporten brengt glimlach bij een kind Algemeen 4 okt, 10:54
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief