Zaanse Taferelen van Valentin Horba bij Zaansgroen

Cultuur
Valentin Horba exposeert met Zaanse taferelen.
Valentin Horba exposeert met Zaanse taferelen. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM -  Horba is een kunstenaar die ’bij bepaalde kringen wereldberoemd is’. Zijn werk hangt bij burgemeesters en rechters. Hij begon op zijn twaalfde met schilderen. Zo een 58 jaar later heeft hij 3600 schilderijen gemaakt. Hij is een toegewijd man: staat altijd om vier uur ‘s nachts op om te gaan schilderen. Horba maakte ter ere van zijn 70ste verjaardag voor deze expositie schilderijen van Zaanse taferelen. Deze taferelen zijn vereeuwigd op de kalender van 2024.

Valentin zijn schilderijen zijn niet bedoeld om serieuze filosofische boodschappen over te brengen, maar om de stemming van de kijker te verhogen en de aandacht te vestigen op de mooie dingen om ons heen. De rust die van de werken straalt is vandaag de dag zeldzaam. De schilder benadert de naïvisten. Valentin maakte voor de expositie schilderijen van Zaanse taferelen. Op zijn Horba’s: in zachte kleuren, met een vleugje humor. Hij schildert vrijwel nooit personen.

Tijdens het pinksterweekend is de Tsjech zelf aanwezig. De expositie wordt muzikaal omlijst door optredens van Hailander verspreid over de dagen. Valentin Horba exposeert met Zaanse taferelen in eigen stijl bij Zaansgroen, Zeemansstraat 54, op zaterdag 27, zondag 28 en maandag 29 mei 2023. De expositie is geopend van 13.00 tot 17.00 uur en de entree is gratis. Hailander bestaat uit: Jeroen de Groot, Jacob Passander, Cees Zomer en Cas van het Hoff.