Column burgemeester Hamming

Getekend door de incidenten van het leven

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Bart Homburg)

Als burgemeester ontmoet ik veel verschillende inwoners. Met niet iedereen gaat het even goed. Dat zag ik tijdens mijn bezoek aan het Zaanerf. Op deze plek in het centrum van Zaandam vangt het Leger des Heils dakloze inwoners op. Het zijn praktisch mijn buren, ik woon op een steenworp afstand van deze mensen. Goed dus om ze te ontmoeten en goed ook dat deze plek er is.

Tijdens mijn bezoek ontmoette ik kleurrijke inwoners die allemaal getekend zijn door de incidenten van het leven. We hebben het niet voor het uitkiezen en soms gebeuren er dingen waar we geen controle over hebben. Dat dit soms verstrekkende gevolgen kan hebben zag ik hier.

Mooi om te zien dat het Leger, samen met de gemeente en andere partners de bewoners weer perspectief probeert te geven. Soms met een klein stapje, soms met een grote sprong.

In juni gaat het inloophuis aan de provinciale weg in Zaandam open. Hier kunnen kwetsbare mensen terecht die nu vaak op straat hangen. Bezoekers krijgen daar professionele begeleiding en de mogelijkheid om meer grip op hun leven te krijgen. Dit geeft kansen aan de mensen die er komen, maar is ook goed voor de samenleving, want dit betekent ook dat de kans op overlast in de openbare ruimte afneemt.

Een gemeente met meer dan 150 duizend inwoners zullen er altijd mensen zijn in deze situatie en ook voor hen moeten we er zijn.  In een grote stad heb je te maken met daklozen en ook met mensen die verslaafd zijn. We kunnen doen alsof dat niet zo is, maar ik vind dat we solidair moeten zijn.

Al deze mensen verdienen ook een plek in onze gemeenschap. Zaanstad is ook hun thuis.

Jan Hamming, 

burgemeester van Zaanstad