Hannie Schaft-herdenking op Internationale Vrouwendag

Nieuws
Het meisje met het rode haar heeft in de Westzijde een eigen monument.
Het meisje met het rode haar heeft in de Westzijde een eigen monument. (Foto: archief)

ZAANDAM - Op de Internationale Vrouwendag, donderdag 8 maart, wordt om 11.00 uur bij het Hannie Schaft-monument, Westzijde bij nummer 39) ‘het meisje met het rode haar’ herdacht op initiatief van de Werkgroep Hannie Schaft-herdenking 8 maart.

Bij de herdenking van deze verzetsheldin is namens van het college van Zaanstad wethouder Natasja Groothuismink aanwezig. Hans Kuyper zal een herdenkingswoord spreken en traditiegetrouw wordt er een bijdrage geleverd door de kinderen van groep 7 en 8 van de Hannie Schaftschool uit Zaandam. Ook is er een minuut stilte Hierna volgt de bloemlegging door gemeente Zaanstad, Verzetsvrouwen, leerlingen van de Hannie Schaftschool, vertegenwoordigers van verzets-organisaties, politieke partijen, (vrouwen)organisaties en andere aanwezigen.

Op deze Internationale Vrouwendag wordt Hannie Schaft geëerd als symbool van het Vrouwenverzet in de oorlog. Alle aanwezige kinderen op deze herdenking ontvangen een aandenken. Na de herdenking is er koffie in de Vermaning voor alle aanwezigen.

Voorbereiding

De kinderen van de Hannie Schaftschool worden altijd goed voorbereid op deze Herdenking. Hannie Schaft is ook de naamgever van de school. Dit jaar brengen de leerlingen van groep 8 een bezoek aan de Eerebegraafplaats in Bloemendaal waar Hannie Schaft begraven ligt. Daar krijgen ze uitleg over deze unieke plek waar 373 mensen uit het voormalig verzet 1940-1945 zijn (her)begraven, waaronder één vrouw: Hannie Schaft.

Wie was Hannie Schaft?

Hannie Schaft is het symbool geworden van het nationale verzet tegen de Duitse bezetters van ons land. Ze werd op 16 september 1920 geboren en studeerde Volkerenrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Ook werd ze lid van de Amsterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging (AVSV). In de eerste oorlogsjaren deed ze als studente al verzetswerk tegen de Duitse nazi-overheersers. Zij beëindigde zelf haar studie in 1943 (omdat ze de loyaliteitsverklaring niet wilde tekenen) en zocht contact met de Haarlemse verzetsgroep van de Raad van Verzet. Deze verzetsgroep opereerde ook in de Zaanstreek.

Meisje met het rode haar

Zij verrichtte, samen met Truus en Freddie Oversteegen, Jan Bonekamp en anderen, vele verzetsdaden en werd bekend bij de Duitsers als ‘het meisje met het rode haar’. Bij een routinecontrole werd ze betrapt op het in het bezit hebben van verzetskranten en een pistool. Na veel ondervragingen werd Hannie Schaft, 24 jaar oud, in de duinen bij Overveen op 17 april 1945 doodgeschoten, drie weken vóór de Bevrijding. 

Op 27 november 1945 werd Hannie Schaft herbegraven op de Eerebegraafplaats te Overveen in aanwezigheid van Koningin Wilhelmina, Prinses Juliana en Prins Bernhard. Van de Koningin kreeg ze postuum het Verzetskruis. Ook kreeg zij postuum een belangrijke onderscheiding, de “Medal of Freedom” van Generaal Eisenhower.