‘Ik wil met Souf’s Soulfood een wereld uitdragen waarin eten ons samenbrengt’

Nieuws
Chef-kok Sofyan nodigt met zijn menu Souf’s Soulfood gasten uit om de diversiteit en complexiteit van Marokkaanse en Franse smaken te verkennen.
Chef-kok Sofyan nodigt met zijn menu Souf’s Soulfood gasten uit om de diversiteit en complexiteit van Marokkaanse en Franse smaken te verkennen. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – Je kunt op vele manieren koken. De beste manier is dat te doen vanuit je hart en ziel. Chef-kok Sofyan El Bouhdifi doet dat. Hij biedt sinds eind vorig jaar een uniek concept: Souf’s Soulfood. Gerechten die zijn voorzien van een cultureel rijke laag ‘soul’ waarmee een culinaire brug wordt geslagen tussen Marokko, Frankrijk en .. Zaanstad. De basis voor dit idee werd gelegd in mama’s keuken in Antwerpen. Aangevuld met internationale kennis opgedaan in de Franse haute cuisine. De Zaandammer biedt sinds kort zijn diensten aan als private chef.

Chef-kok Sofyan brengt Marokkaans-Franse fusionkeuken als culinaire ervaring die grenzen traditionele keukens overschrijdt

Sofyan’s verhaal is er een van toewijding, liefde voor eten en culturele integratie. De passie voor het koken begon in de keuken van zijn moeder. Met diep respect en eerbied spreekt hij over haar als ‘een meester in het maken van traditionele Marokkaanse gerechten’. Sofyan (28) is grootgebracht in de keuken van zijn moeder. Daar werd het fundament gelegd voor zijn culinaire carrière.


Door de rijke, kruidige smaken van Marokko te combineren met de verfijnde elementen van de Franse keuken, creëert chef Souf een opwindende culinaire ervaring die traditionele grenzen overschrijdt.

Eten als verbinding

“Mijn ouders zijn Berbers en komen oorspronkelijk uit Marokko. Ik ben geboren en opgegroeid in Antwerpen. Wat ik ook meekreeg in mijn opvoeding is wat gebruikelijk is in Marokko: samen eten. Dat zorgt voor verbinding. Dat wil ik ook met mijn Soulfood gerechten uitdragen: een wereld waarin eten ons samenbrengt. Genieten van de rijke smaken en geuren van mijn Marokkaanse culinaire erfgoed. En mijn visie op een wereld waarin culturen samensmelten in harmonie en respect.”

Franse keuken

Chef Souf mag dan nog jong zijn, hij heeft al veel gedaan in zijn leven en zijn culinaire kennis op zeer hoog niveau gebracht. Zo verliet hij op achttienjarige leeftijd het ouderlijk huis om twee jaar in Frankrijk te studeren en werken. Daar ontdekte hij een nieuwe wereld van culinaire technieken, smaken en mogelijkheden. Deze ervaring versterkte zijn verlangen om te experimenteren en te innoveren in de keuken. De Franse keuken, bekend om zijn verfijning en diversiteit, werd een nieuwe bron van inspiratie voor Sofyan.

Fusionkeuken

“Ik was al redelijk vroeg volwassen en heb in Lyon eerst geschiedenis gestudeerd. De vrije Franse geest onder de studenten was geweldig. Tegelijk bleef mijn passie voor koken en leerde ik de geheimen van de Franse keuken. Ik merkte dat de rijke smaak van de sausen waar de Bourgondisch ingestelde Franse keuken om bekend staat, heel goed aansloot op de rijke, kruidige Marokkaanse gerechten. Zo ontstond mijn Marokkaans-Franse fusionkeuken. Het resultaat is een opwindende culinaire ervaring die de grenzen van traditionele keukens overschrijdt.”

Goed ondernemersklimaat

Heimwee bracht hem weer naar het ouderlijk huis in Antwerpen. Terug in België besloot Sofyan chemie te gaan studeren. “Kennis die me nu van pas komt bij moleculair koken. Maar mijn passie voor koken bleek toch sterker dan die voor de chemie. Na mijn studie koos ik in 2019 Nederland als nieuwe thuisbasis. Het gunstige Nederlandse ondernemersklimaat trok mij wel aan. Ik zie hier kansen om mijn concept als Chef Souf uit te bouwen”, stelt Sofyan.

Ook de Hollandse vriendelijkheid viel hem op. Bij de – letterlijke - proefsessies bleek bovendien dat er genoeg mensen zijn die durven te proeven van gerechten die ze nog nooit eerder hebben gegeten.

Sterrenniveau

In Nederland werkte de Zaankanter - die zich inmiddels wereldburger voelt – onder meer bij restaurant Aan de Poel (inmiddels twee Michelinsterren) en Libanees restaurant Fenicie in Purmerend. Het onzekere bestaan om als zelfstandig private chef-kok te gaan werken bleek een sterkere aantrekkingskracht te hebben dan veilig in loondienst te blijven. Als het aan de Zaankanter had gelegen was hij al eerder als private chef begonnen. Corona gooide echter roet in het eten. Chef Souf’s gerechten, zowel vertrouwd als verrassend, vertellen het verhaal van zijn reis en de culturele rijkdom die hij onderweg heeft verzameld.

Best eigenwijs

“Ja, als het om koken gaat, ben ik best eigenwijs”, lacht Sofyan. “Als zelfstandig werkende kok houd ik de vrijheid over mijn eigen culinaire creativiteit. Dat heb je niet in loondienst. Ik wil met mijn Soulfood-concept de mensen blij maken. Gerechten maken waar men over praat. Geserveerd op het juiste bijpassend servies. Alles moet kloppen. Noem me daarin maar een perfectionist. Tegelijk hoop ik zo mijn steentje bij te dragen om de Marokkaanse keuken in Nederland op de wereldkaart te zetten. Veel mensen denken bij de Marokkaanse keuken alleen maar aan couscous en stoofgerechten. Terwijl het zoveel meer culinaire rijkdom biedt.”

‘Cake Chick’

Een blik op de menu’s op zijn website laat het spreekwoordelijke water in de mond lopen. Wat zouden we ‘moeten’ proeven bij Chef Souf?

“De Cake Chick. Een oud-Marokkaans gerecht in een nieuw jasje, waarin kruidig en zoet in harmonie samengaan. Proef de betovering van kip Bastilla, een lichtzoete Marokkaanse lekkernij bestaande uit dunne laagjes filodeeg gevuld met kruidige kip, amandelen en eieren. De subtiele hint van koriandersaus en amandelcrumble maken deze delicatesse compleet.”

Spannend en leuk, zo omschrijft Sofyan zijn gerechten. Waarbij hij het zichzelf soms moeilijk maakt, want – zoals eerder genoemd ,- het moet perfect. Gaat het motto ‘goed is goed genoeg’ niet voor hem op?

“Niet voor mij als chef-kok! Ik ontdek elke dag nieuwe smaken en combinaties. Er zijn zoveel mooie dimensies in smaakbeleving. Met de fusionkeuken maak ik die toegankelijk voor een bredere doelgroep.”

ChefSouf, werkzaam vanuit Zaandam maar actief door heel Nederland, biedt zijn diensten aan als private chef (zowel zakelijk als privé) voor evenementen, private dining, en als privé kok. Meer informatie op www.ChefSouf.nl of telefonisch: 075-7112410

Afbeelding