‘Daniëllers’ zingen het hoogste lied: 135 jaar historie zangvereniging bewaard in stadsarchief

Nieuws
Zing je weleens onder de douche? Kom het eens doen bij ‘Daniël de Lange’.
Zing je weleens onder de douche? Kom het eens doen bij ‘Daniël de Lange’. (Foto: Charlotte Schaap)

ZAANSTAD – ‘Daniëllers’ zingen het hoogste lied. Zangvereniging Daniël de Lange bestaat 135 jaar. “We beginnen zo een beetje een uitstervend ras te worden”, zegt voorzitter Raldy Bernd. Bijna alle historische stukken van 1889 tot nu zijn zorgvuldig bewaard gebleven en straks te zien in het stadsarchief.

Door Charlotte Schaap

Hun archief besloeg drieëntwintig boodschappentassen vol foto’s, krantenknipsels, programmaboekjes en gedenkboeken. “Alles is zo goed bewaard gebleven, dat zie je niet vaak”, smult Emmie Snijders – medewerker van het Gemeentearchief Zaanstad. Zij zal samen met tien ‘Daniëllers’ op 3 mei alle stukken één voor één verpakken.


Deelname aan concours in Bussum 1929. 

Historische stukken

De historische stukken stonden al die tijd bij Raldy op zolder. “Ik heb een keer muizen gehad. Die vonden alles lekker, behalve het archief. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee”, lacht ze. Als mensen op zoek waren naar foto’s van een familielid, klopte ze bij Raldy op de deur. Straks kan dat allemaal bij het Gemeentearchief Zaanstad.

Schrijnend

“Soms is het wel schrijnend hoor. We hadden een dame die geen contact meer had met haar vader, en ze vermoedde dat hij bij ons gedirigeerd had. Ze was op zoek naar beeldmateriaal. Ja, dat is wel heftig dan.”

Ook zijn de ‘Daniëllers’ altijd bij grote evenementen in de geschiedenis van Zaanstad geweest. Bijvoorbeeld toen de parkeergarage Rustenburg in Zaandam gesloopt werd. Nu staat daar de bioscoop. “Dat was een heel mooi moment, samen met de stadsdichter”, zegt Raldy.

Prachtige krullende letters

Het eerste stuk dateert uit 1889. Een krantenknipsel over de start van de vereniging. Ook zitten er programmaboekjes en geschenkboeken met prachtige krullende letters bij. “Zelfs schriftjes die je op z’n kant moet houden om het goed te lezen. Maar ook hele persoonlijke foto’s”, aldus de enthousiaste voorzitter.


Anno 1900: uitvoering operette De Marskramer.

‘Daniëllers’ steken handen uit de mouwen

Op 3 mei is het zo ver. ‘Daniëllers’ steken samen met Emmie de handen uit de mouwen. De hele dag staat in het teken van de stukken één voor één verpakken. Volgens Emmie zie je niet vaak dat een vereniging komt helpen. Maar voor ‘Daniëllers’ is dit de normaalste zaak van de wereld. “Er zijn veel mensen die altijd klaarstaan als er iets moet gebeuren. Ik hoef maar te brullen en het wordt opgepakt”, zegt Raldy.

Uitstervend ras

De club bestaat 135 jaar en dat is uniek voor een zangvereniging. “We beginnen zo een beetje uitstervend ras te worden”, zegt Raldy. Volgens haar zit de kracht van de vereniging erin dat mensen altijd een praatje met je maken. “Er is zoveel betrokkenheid onderling. Ook als je ziek bent, komt er altijd iemand langs of sturen we een kaartje.”

Jubileumconcert

Het 135-jarig bestaan viert de vereniging op zondagmiddag 24 november in de Bullekerk Zaandam. Tijdens hun jubileumconcert zingen ze het hoogste lied. Het beloofd een veelzijdig programma te worden, van klassiek tot pop en zelfs filmmuziek passeert de revue. “We studeren knetterhard en het wordt echt super”, zegt Raldy.

Zing je onder de douche? Kom eens langs!

Ook nodigt de enthousiaste voorzitter mensen uit eens te komen zingen. Want waar je niet over kunt praten, kun je wel over zingen! “We staan als vereniging open voor iedereen. Zing je weleens onder de douche? Kom het eens doen bij ‘Daniël de Lange’. Heel veel mensen zeggen ‘Ik kan niet zingen’, maar laat ons dat maar bepalen!”, drukt Raldy eenieder op het hart.

Deelname aan concours in Bussum 1929.
Anno 1900: uitvoering operette De Marskramer.
Afbeelding